ZAGREB

Multimedijalni projekt Senke Bulić "Artaud Artaud" u Galeriji Striegl u Sisku

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kazalište Hotel Bulić nastavlja svoje istraživanje kazališne estetike velikog umjetnika Antonina Artauda multimedijalnim projektom "Artaud Artaud" autorice koncepta Senke Bulić koji će se održati 1. veljače u Galeriji Striegl u Sisku.

Kako se ističe u najavi, riječ je o još jednom dijelu projekta kojim se Senka Bulić bavi jednim od ključnih kazališnih autora Antoninom Artaudom, čije je kazalište krvi, tijela, geneze stvaranja i želje za dubokom fizičkom promjenom inspiriralo umjetnike poput Allena Ginsberga, Richarda Foremana, Sama Sheparda i Jima Morrisona.

Nakon što je u prvome dijelu koncept predstave bio baziran na instalaciji scene, glasa i vizualnog, u idućem, pod nazivom "Rekvijem za organe - pokora", koristila zvuk kao platformu istraživanja teksta, a u trećem, koji se odvijao u bivšem industrijskom kompleksu u Rijeci, bavila genetski modificiranim materijalima koristeći instalacije - organske, glazbene, vizualne i performerske - kao platformu za kreiranje nove hibridne kompozicije, njezin novi projekt, pod nazivom "Artaud Artaud" pokušaj je rekapitulacije i otvaranja novih mjesta kojima se autorica vraća Artaudu i artaudovskom.

Nova suradnica na zadnjem dijelu projekta je vizualna umjetnica Jelena Kovačev, koja će izložiti svoju instalaciju u kojoj tematizira tok svijesti kao materijalizaciju u prostoru. Instalaciju povezuje sa zvučnom instalacijom teksta Antonina Artauda "Svršimo s božjim sudom" čiji je autor Marinko Leš.

Jedna od instalacija bazirana je na tekstu "Hamletmašina" Heinera Müllera s Lukom Nižetićem kao izvođačem. Riječ je o potresnom portretu posljedica rata, života u krizi u kojemu Müller bezrezervno secira, reciklira i citira klasike poput Artauda, Sofokla, Brechta, Kleista, stvarajući tekstove čija je uloga raskrinkavati kazališni mehanizam, biti element smetnje o koji zapinje produkcijska mašina, stalno propitujući "Gdje smo pogriješili?".

Projekt se ostvaruje u suradnji s Galerijom Striegl u Sisku a u njemu još sudjeluju Damir Martinović Mrle, Mirna Sporiš, Beti Lučić, Jure Radnić, Ivanka Mazurkijević, Dean Zlovolić, Eva Zlovolić i Jelena Kovačev. Autorica koncepta je Senka Bulić, kostimograf Oliver Jularić, autor video radova Tomislav Ćurković, a autor svjetlosnih instalacija Tomislav Maglečić.

Projekt je financiran sredstvima Grada Siska, Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter