ZAGREB

"Eduard Drugi" u režiji Senke Bulić premijerno u KUC-u Travno

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kazalište Hotel Bulić najavilo je kao novi projekt predstavu "Eduard Drugi", adaptaciju drame Christophera Marlowea u režiji Senke Bulić, čija će premijera biti u srijedu 8. prosinca u Kulturnom centru Travno.

Protagonisti četrnaestostoljetnog dramskog svijeta i dvora Eduarda II čiji kreator, Christopher Marlowe, pripada prvoj generaciji profesionalnih dramskih pisaca u Engleskoj, upravo opsesivno biraju svoje putanje bogohuljenja, agnosticizma, izdaje, muške ljubavi, strukture nagona, zlorabe moći, zlorabe spoznaje

Marlowe ih smješta u (svoj) sekularizirani svijet, onkraj božanske kletve i kršćanskog pokajanja, i upravo je ta nužda prelaska granice koja pulsira u njima i njihova egzistencijalna ovisnost o njoj, njezina neizbježnost, teritorij tragedije u njegovom dramskom opusu.

"Ta konstatacija i manifestacija karaktera koji neizbježno jesu to što hoće, odlaže nas na prag stanja našega svijeta kojim su ovisnosti zavladale, i postale političkom činjenicom aboliranjem od osjećaja odgovornosti", stoji u najavi.

Marlowe zrcali sisteme moći i žudnje, jalovost moralnih i religioznih normi s obzirom na amoralnu volju koja ga pokreće raskrivajući moralne i političke konfiguracije moći. Ta je demistifikacija precizna i provedena do kraja, dovedena do krajnjih granica kroz tragediju ekstremnih ljudskih situacija. Svi oni zbog toga stradaju. Jer stremeći ka moći, zbiva se proces koji urušava pojedinca i društvo: Nema više ničega. Nitko se tu ne odlučuje za političku dimenziju vlasti. Nema više vjere ni filozofije. U tom krugu nema časti, kad vjetar zapuše naopako, briše i donju granicu na koju se mogu spustiti i prijatelji, i neprijatelji.

"Između čovjeka i prirode postavili smo mašinu i njezin algoritam. Paralelni sustav selekcije i fluidnog zajedništva. I u toj domeni postoji administracija/birokracija; mini monarsi, okrunjeni stotinama tisuća sljedbenika; digitalno bičevanje, brutalno, anonimno i bez suđenja, odstranjivanje. I tu postoje oni koji su izrekli, ili naprosto bili, nešto što se grupi nije svidjelo, odstranjeni - za drukčijeg je 'tajming' uvijek pogrešan, dok odabrana istina ide dalje. Vrijeme je ovo kada duboko osjećamo da moramo pripaziti na ideju humaniteta", poručuju iz Kazališta Hotel Bulić. 

"Edvard Drugi" u režiji Senke Bulić igra se u prijevodu Mate Marasa a glume Jure Radnić, Ines Tričković, Paško Vukasović, Marko Braić, Dušan Gojić, Marinko Leš, Lovro Ivanković i Eva Zlovolić. Adaptaciju i dramaturgiju potpisuje Vesna Đikanović, za scenografiju i glazbu odgovoran je Tomislav Ćurković, kostime osmišljava Oliver Jularić. Svjetlo oblikuje Tomislav Maglečić, a ton Ivan Biondić.

Program se provodi uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter