VINKOVCI

U vinkovačkom kazalištu dodjeljne nagrade "Joza"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na svečanosti u Gradskom kazalištu Joze Ivakića u petak su uručene nagrade "Joza" za najbolje domaće i gostujuće predstave za djecu i odrasle te za najbolju glumicu i glumca u domaćoj predstavi za odrasle i za djecu.

U kategoriji najbolji glumac u produkciji Gradskog kazališta Joze Ivakića nagradu su dobili Silvio Švast u predstavi za djecu i Vedran Dakić u predstavi za odrasle, a najbolje su vinkovačke glumice Katarina Šestić Baotić, u predstavi za djecu, koja i prošle godine bila lauretkinja u istoj kategoriji, i Martina Stjepanović Meter u predstavi za odrasle.

Nagradu za najbolju domaću predstavu za djecu dobila je predstava "Tonka će sutra", koprodukcije Gradskog kazališta Joze Ivakića, Kazališta Virovitica i Gradskog kazališta Požega, a u kategoriji "za skoro najbolju" proglašena je gostujuća "Tko nema u vugla, googla" Gradskog kazališta Sisak, dok je najboljom gostujućom proglašena "Vrijeme je za bajku" Dječjeg kazališta Branka MIhaljevića iz Osijeka.

Najbolja predstava za odrasle u produkciji Joze Ivakića bila je "Emigranti" Slawomira Mrožeka u režiji Jasmina Novljakovića, a od gostujućih skoro najbolja je predstava "Tri put Bog pomaže" Marijana KIša u režiji Slavena Vidakovića i izvedbi Hrvatskog kazališta iz Pečuha.

Nagradom "Joza" kao najbolja gostujuća predstava nagrađena je "Budala na večeri" Francis Vebera u režiji Midhata Kušljugića Narodnog pozorišta Tuzla.

Nagradu „Joza” utemeljili su vinkovačko Gradsko kazalište Joze Ivakića, te medijske kuće, Plava vinkovačka i Novosti, Grad Vinkovci i Vukovarsko-srijemska županija.

O nagradama je odlučivala publika vinkovačkog kazališta koji su tijekom cijele prošle godine imali priliku glasovati putem kupona, koji je svaki gledatelj dobio uz kupljenu ulaznicu. Gledatelji predstava igranih u protekloj godini Gradskom kazalištu Joze Ivakića ispunili su više od 2 500 kupona.

U 2022. u kazalištu Joze Ivakića odigrano je 65 predstava od kojih je 30 bilo vlastite produkcije, a među kojima i šest premijernih izvedbi. Raznim događajima u kazalištu bilo je nazočno oko 20.000 posjetitelja od kojih 9.000 kazališne publike.

Nagrada „Joza”, medalja s likom Joze Ivakića na orahovoj podlozi, rad je vinkovačkog akademskog kipara i slikara Ivana Lončara Žana te je ove godine dodijeljena po drugi put.

Nagrada nosi ime po Jozi Ivakiću (Vinkovci, 1879.- Zagreb, 1932.), vinkovačkom književniku i redatelju. Bavio se i glumom i kazališnom režijom, a bio je i dramaturg u osječkom te zagrebačkom HNK-u. Među najpoznatijim djelima, koja su višestruko izvođena i na kazališnim daskama, su mu djela “Vrzino kolo” i “Inoče”.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater