ZAGREB

Objavljena knjiga Janje Sekula "Pobuna. Okupacija. Poraz."

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Knjigu povjesničarke Janje Sekula "Pobuna. Okupacija. Poraz. Zapadna Slavonija 1990. i 1991. godine" objavili su zagrebački nakladnici Alfa i Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata (HMDCDR).

Knjiga je, ističe autorica, usredotočena na političke aspekte srpske pobune, a sadržajno je koncipirana tako da tematski ukazuje na procese u razdoblju od 1990. i 1991. u zapadnoj Slavoniji.

Naglašava kako su vojne okolnosti prikazane u mjeri potrebnoj da bi se objasnili i shvatili pojedini događaji i procesi koji su uslijedili.

Smatra da je područje zapadne Slavonije tijekom Domovinskog rata bilo posebno zanimljivo jer povezuje istočni i središnji dio Hrvatske kojim prolaze ključni komunikacijski pravci. 

To je, podsjeća, bio i jedan od razloga zauzimanja zapadne Slavonije u ratnim planovima JNA, odnosno presijecanja Hrvatske na tome području do granice s Mađarskom. 

Ocjenjuje kako je zapadna Slavonija u mnogo čemu prednjačila u odnosu na ostale dijelove Hrvatske zahvaćene ratom. 

Na ovom je području 2. rujna 1991. oslobođeno prvo naselje u Domovinskom ratu, selo Jasenaš u virovitičkoj općini, napominje Sekula i dodaje kako je prvo sljedeće naselje oslobođeno tek 14. listopada, selo Bujavica, u pakračkoj općini, ponovno u zapadnoj Slavoniji. 

Naglašava i kako je oslobađanjem Lipika noću 6./7. prosinca oslobođen prvi privremeno okupirani hrvatski grad u Domovinskom ratu, također u zapadnoj Slavoniji. 

Svi su ti pothvati uglavnom bili sastavnim dijelom operacija kojima su hrvatske snage od kraja listopada, tijekom studenog i prosinca 1991. oslobodile prvo veće privremeno okupirano područje u Domovinskom ratu, napominje i dodaje kako je tada oslobođeno nešto manje od 1500 četvornih kilometara.

Po mišljenju dr. Sekula, u zapadnoj Slavoniji dogodio se važan preokret, bitan za daljnji tijek rata, a posebice za zapadnu Slavoniju. Pobunjeni Srbi nisu uspjeli okupirati niti jedno gradsko naselje u zapadnoj Slavoniji, a srpske snage su 1991. premda nepotpuno, doživjele poraz u zapadnoj Slavoniji, napominje.

Recenzent knjige Ivica Miškilin ističe kako do pojave ove knjige javnost nije mogla pročitati zaokruženu studiju o političkim, sigurnosnim i vojnim događajima na zapadnoslavonskom području.

Po riječima povjesničara Davora Marijana u knjizi je obrađena tema koja je u najširem srpskom korpusu još uvijek traumatična s nizom prijepora oko kojih nema jedinstvenoga stajališta.

Knjiga "Pobuna. Okupacija. Poraz. Zapadna Slavonija 1990. i 1991. godine" analizira tematski i djelomično kronološki pojedine aspekte srpske pobune u zapadnoj Slavoniji, a posredno i na području čitave Hrvatske, poput njezinih početaka, nositelja pobune i njihovih poveznica, ključnih trenutaka u njezinom razvoju kao i njezinih uzroka. 

Znatan dio knjige posvećen je i rekonstrukciji događaja i analizi uzroka i drugih elemenata iseljavanja Srba sa zapadnoslavonskog područja u jesen i zimu 1991. godine.

Janja Sekula rođena je 1978. u Zagrebu. Znanstvena je suradnica u Hrvatskom memorijalno-dokumentacijskom centru Domovinskog rata (HMDCDR). Primarno područje rada joj je razdoblje Domovinskoga rata, a posebno srpska pobuna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini