POREČ

Porečki muzej bogatiji za predmete iz ostavštine Polesini

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zavičajni muzej Poreštine od ove je godine bogatiji za nekoliko stotina muzejskih predmeta koji čine iznimnu umjetničku, fotografsku i knjižnu ostavštinu te ostavštinu dokumentacijske građe obitelji Polesini, izvijestila je ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljančić.  

Ta vrijedna ostavština dokumentira povijest jedne od najpoznatijih istarskih plemićkih obitelji te život Poreča i Poreštine od kraja 18. do polovice 20. stoljeća, istaknula je u srijedu na konferenciji za novinare.

"Ovo je zaista povijesni dan za naš grad, i ne samo dan, već trenutak u povijesti našega grada. U tijeku je najveće ulaganje u zaštitu kulturnih dobara u novijoj povijesti našega grada", izjavio je porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

Podsjetio je kako se u Poreču trenutačno istražuje Marafor kako bi mogla početi njegova obnova i obnova susjedne romaničke kuće te da se obnavlja zgrada Zavičajnog muzeja Poreštine i Eufrazijeva bazilika, sa župom se radi na obnovi crkve Gospe od Anđela, a konzervatori planiraju obnovu Kuće dvaju svetaca.

"Sve ovo, kao i današnje predstavljanje novih predmeta ostavštine Polesini, čini dio naše zajedničke povijesti i zbog svega toga Poreč je grad kakav je danas, grad iznimno bogate povijesti na koju smo ponosni i koju želimo očuvati za generacije iza nas", rekao je Peršurić i zahvalio djelatnicima Muzeja i suradnicima koji predano rade na očuvanju porečke kulturne baštine.

Kako se čulo, suradnja porečkog muzeja i posljednjeg potomka te obitelji, koja je u Istri bila prisutna gotovo 700 godina, počela je prije dvadesetak godina, kada je Gian Paolo Polesini počeo pisati knjigu o svojoj obitelji te je došao u Poreč istraživati bogatu obiteljsku prošlost. Taj novinar i filmski kritičar, koji živi i radi u Udinama, ima vrlo zanimljiv pogled na sve ono što se njegovoj obitelji dogodilo, što je dijelom opisao i u svojoj knjizi „Sangue blu“ (2007.), koja je predstavljena i u Poreču 2010. godine.

Inače, plemićka obitelj Polesini, podrijetlom iz Motovuna, spominje se prvi put u 13. stoljeću, a obilježila je povijest Poreča.

Po riječima ravnateljice Uljančić, posljednjih desetak godina porečki muzej je od Polesinija otkupio srebrni servis s obiteljskim grbom, minijature obiteljskih portreta, vrijedan tekstil, jastučić za dojenčad na koji su polagani muški potomci te korzet, a Polesini je muzeju donirao dio obiteljske fototeke, liturgijsku opremu porečkog biskupa te čašu s obiteljskim grbom.

"Krajem prošle godine Grad Poreč osigurao je financijska sredstava kojima je otkupljeno osam vrijednih predmeta - tri slike s prikazom članova obitelji Polesini iz 19. stoljeća, plemićke potvrde iz 18. i 19. stoljeća, prsten darovan od cara Franje I., srebrni jedaći pribor i fotoalbum s fotografijama dvorca Isabella s kraja 19. stoljeća. Otkupom predmeta iz obiteljske zbirke Polesini muzejski fundus je upotpunjen djelima iznimne kulturno-povijesne i umjetničke vrijednosti za lokalnu, ali i nacionalnu povijest, kulturu i umjetnost", istaknula je Elena Uljančić.

Zbirku nedavno otkupljenih i doniranih predmeta građani će moći pogledati u sklopu programa Noći muzeja, koja će održati 27. siječnja u Istarskoj sabornici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum