MOHOVO

Mohovo 'Selo mamuta', otvoren postav replika fosilnih ostataka

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U srijemskom mjestu Mohovu kod Iloka, otvoren je prvi stalni postav replika fosilnih ostataka paleontoloških nalaza prapovijesnih životinja iz ledenog doba, čiji su ostaci proteklih godina pronalaženi na području Mohova, poznatog u javnosti i kao "Selo mamuta".

Paleontološki nalazi fosilnih kostiju iz Mohova čuvaju se u Muzeju grada Iloka.

Iza projekta postava replike fosila stoji mohovska udruga "Dolina mamuta" koja je 2021. u tome mjestu između Iloka i Vukovara  pokrenula i festival Mammothfest s cijem promidžbe Mohova kao novog turističkog odredišta u Hrvatskoj, s paleontološkim prapovijesnim nalazima.

Predsjednik Udruge "Dolina mamuta" Goran Popović podsjeća da se ideja o Mammothfestu pojavila u jesen 2012., kada je prilikom kopanja septičke jame u voćnjaku obiteljske kuće pronašao prve fosilne ostatke mamuta i vunastog nosoroga.

Slično otkriće dogodilo se i 2016., a u međuvremenu su provedena arheološka istraživanja, te su, osim vunastog mamuta i vunastog nosoroga, pronađeni i fosilni ostatci hijene, divljeg konja i bizona.

"Tijekom 2. Mamoothfesta, 2022., u Društvenom domu postavili smo izložbu 'Fosili iz Doline mamuta u Mohovu' " autora Dražena Japundžića, voditelja Geološko-paleontološkog odjela Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, čiji su dio bili i originalni nalazi. U međuvremenu napravili smo vjerne kopije tih nalaza koji sada čine stalni postav prapovijesti našega kraja", pojašanjava Popović.

Kaže da se 15-tak replika nalazi ispod zaštitnog stakla, a planiraju ih ukloniti kako bi posjetitelji imali priliku pod prstima osjetiti strukturu pojedinog nalaza.

"Naša vizija svega što radimo je oživljavanje Mohova u kojem nam je želja izgraditi Ledenodobni megapark 'Dolina mamuta', sa svim replikama fosilnih životinja iz ledenog doba te pratećim objektima za održavanje radionica i edukacija", kaže Popović.

Napominje da je priču o mamutima iz Mohova prepoznalo i Ministarstvo kulture i medija, Hrvatski prirodoslovni muzej i Vukovarsko-srijemska županija.

"Zahvalni smo svima koji nam pomažu, posebice Muzeju grada Iloka i Gradu Iloku, jer svaka pomoć našoj maloj udruzi znači puno", ističe.

Vunasti mamut bio je jedan od najimpresivnijih sisavaca ledenog doba. Živio je tijekom posljednjeg glacijala za vrijeme najvećih zahlađenja, a izumro je prije 15-tak tisuća godina.

"Čini mi se da je ovdje u Mohovu dovoljno malo pogrebati po zemlji da bi se našao ostatak neke od prapovijesnih životinja koje su obitavale na ovom prostoru. Želimo tu činjenicu pretvoriti u našu prednost", rekao je  Popović, dodavši kako vjeruje da bi priča o 'dolini mamuta' mogla ponuditi dobru budućnost ovom mjestu s 200-tinjak stanovnika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater