ZAGREB

Galerija SC otvara godinu izložbom "Eggo" Jelene Lovrec

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zagrebačka Galerija SC počinje ovu izložbenu godinu u petak otvorenjem izložbe "Eggo" Jelene Lovrec, multimedijalne umjetnice poznate po projektima procesualnog i participativnog karaktera.

Lovrec je prošle godine pokrenula projekt "Musaka" koji se sastoji od tri dijela - Eggo, Hot potato i Meat me, što asocira na osnovne sastojke musake. Naziv je odabrala u kontekstu današnjeg vremena, kada se razne vještine olako proglašavaju umjetnošću, od sportskih i frizerskih do kulinarskih.

Kako je u predgovoru objasnio Vanja Babić, autorica ovdje, umjesto da kuhanje proglasi umjetnošću, umjetnički čin ugrađuje u područje kulinarstva, "iskazujući pritom neprijepornu lucidnost, ali i aktualnost, odnosno socijalnu osviještenost." 

Svaki od dijelova projekta vezan je s određenom društvenom skupinom - "Eggo" s vizualnim umjetnicima, Hot potato s migrantima i prognanicima, a Meat me s umirovljenicima. Naime, umjetnici moraju imati razvijen ego (egg - jaje), migrante i prognanike najčešće se preusmjerava nekome drugome (hot potato - vrući krumpir), dok umirovljenicima  nedostaje druženja ("meat" je meso, ali se izgovara kao "meet" - sastati se s nekim).

Za Eggo autorica je svakodnevno posjećivala kolege tijekom godine dana kolege kako bi konzumirala obrok koji su oni pripremili, a koji je ograničen na jaje (svako jutro jedno jaje) i tri dodatna sastojka. Proces kuhanja i završni rad je dokumentiran, a recepti se bilježe u knjigu-kuharicu, s idejom da se jednoga dana objavi.

U središtu izložbe je mala pokretna kuhinja, a na zidovima video-dokumentacija dosadašnjih kulinarskih poduhvata i stranice iz knjige-kuharice.

Babić smatra kako je riječ o nedvojbeno duhovitom umjetničkom odgovoru na obilje različitih kulinarskih emisija, no ta jela imat će i zanimljive formalno-oblikovne karakteristike, jer su u pitanju kuharice i kuhari kod kojih je vizualna komponenta po prirodi stvari dominantna. 

"U svakom slučaju, bit će itekako zanimljivo ciklus Eggo usporediti s predstojećima Hot potato i Meat me", ocijenio je, dodavši da je u tom projektu Lovrec još jednom ostala dosljedna sebi.

"O ozbiljnim i aktualnim temama nastavlja progovarati na ležeran, emotivan i krajnje osviješten način, nikada pritom ne bježeći od fino iskazana humora što nas sve tjera na razmišljanje", istaknuo je.

Nagrađivana umjetnica Jelena Lovrec (1989.) radi u mediju dokumentarne fotografije, audio-video instalacija, performansa i knjige. Diplomirala je 2014. na ALU u Zagrebu, te sudjelovala na nizu izložbi. Zapažena je po svojim performativno-izlagačkim projektima, Želim bit' ko' Berber (vol. 1-3), Mein Kulturkampf, Izložba godine ili Until Tomorrow, od kojih neki još traju.

Njezina izložba u Galeriji SC ostaje otvorena do 24. siječnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini