SPLIT

Split: Na rodnoj kući Emanuela Vidovića postavljen vijenac

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na rodnu kuću slikara Emanuela Vidovića na Šperunu u Velom varošu petak u podne Muzej grada Splita postavio je spomen-vijenac i tako svečano obilježio 152. obljetnicu rođenja toga znamenitog hrvatskog slikara.

Muzej, u čijem je sastavu Galerija "Emanuel Vidović", obilježava svake godine rođendan toga znamenitog slikara (Split, 24. prosinca 1870. – Split, 1. lipnja 1953.). Na postavljanju vijenca bili su i članovi splitske Likovne udruge "Emanuel Vidović" te nasljednici tog slikara.

Predsjednica Likovne udruge "Emanuel Vidović" Cvjetana Bazina Periša podsjetila je kako ta udruga ove godine obilježava 50. obljetnicu te da su tijekom godine otvorili četiri izložbe.

"Naša udruga radi jako dobar posao i želimo da za nju uz Galeriju 'Vidović' ljudi znaju da postoje oni koji nose ime tako velikog i jednog od najvećih hrvatskih slikara. To nam daje odgovornost. Ove godine smo imali četiri izložbe, prvu na Zapadnoj obali u Udruzi MI, drugu na Peristilu tijekom Sudamje, treću smo odradili u Galeriji 'Krug' u Dugom Ratu, a četvrta Užežin Božića nam je sada u tijeku u Gradskoj knjižnici Marka Marulića", rekla je Bazina Periša.

Predstavnica obitelji Vidović Paula Vidović, Emanuelova praunuka, zahvalila je Muzeju grada Splita i Likovnoj udruzi "Emanuel Vidović" što svake godine obilježavaju današnji dan.

Podsjetila je na izložbu Emanuela Vidovića u Muzeju moderne umjetnosti u Milanu na kojoj je bila s ostatkom obitelji.

"Uistinu je bilo impresivno i prekrasno. Zaista je bilo lijepo vidjeti sve te slike i prisustvovati jednom takvom događaju. Svakako je našoj obitelji drago da se na takav način odaje počast našem pradjedu, ali i općenito da se promovira Hrvatska. Kada se vide sve te slike na jednom mjestu, tek tada se vidi koliko je značajan taj njegov rad i kako su to prekrasna djela", izjavila je Vidović.Izložba se održala ovoga ljeta u povodu 30. godišnjice priznanja Hrvatske i uspostave hrvatsko-talijanskih državnih odnosa.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini