PULA

Predstavljena suradnja pulskog i sarajevskog sajma knjiga

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Suradnja između pulskoga festivala Sa(n)jam knjige u Istri i sarajevskoga Bookstana, koja će se realizirati već iduće godine, predstavljena ja ne konferenciji za novinare u petak u pulskom Domu hrvatskih branitelja gdje je u tijeku 28. izdanje pulskog festivala knjiga i autora.

Suradnja će se odvijati najprije u srpnju na osmom Međunarodnom festivalu Bookstan u Sarajevu, a potom i u prosincu na 29. Sa(n)jam knjige u Istri.

"Iznimno se radujemo suradnji s Bookstanom, festivalom koji izuzetno cijenimo. Uostalom od iznimne je važnosti da festivali surađuju, razmjenjuju ideje, gostovanja, šireći na taj način i svoje granice. To su uvijek vrlo zanimljiva prožimanja kultura", kazala je direktorica Sajma knjige u Istri Magdalena Vodopija te se, "dok se ovogodišnje izdanje Sajma pomalo privodi kraju", prisjetila raznih malih formi, malih promocija koje su se održavale godinama unazad u knjižari Castropoli. 

Suosnivač izdavačke kuće Bookstan Damir Uzunović istaknuo je da je cjelokupan koncept toga festivala proizašao iz knjižare, a govorio je i o radionici za književne kritičare, na kojoj zainteresirane uče da se počnu baviti književnom kritikom, pisati komentare, recenzije i slično. Stoga suradnju dvaju festivala smatra vrlo značajnom i zanimljivom, jer će se, kako je rekao "nadopunjavati raznolikim sadržajima". Prisjetio se kako je prvi Bookstan organiziran povodom 20. godina Buybooka tek s idejom da se nekim događajem obilježi taj važan datum.

"Na kraju je to preraslo u Međunarodni festival knjiga koji se već sedam godina održava prve srijede u srpnju i u tri dana maratonski održi više od 30 programa. Od početka na festivalu predstavljamo najbolje autore s domaće i regionalne scene, a tradicionalna je postala i naša književno-kritičarska radionica u kojoj svake godine sudjeluje odabranih dvadesetak polaznika. Najboljima među njima se otvaraju vrata za profesionalne angažmane", poručio je Uzunović. 

Izvršna direktorica Bookstana Lamija Milišić naglasila je važnost povezivanja autora istaknuvši kako je važno propitivati razne književne trendove, kao i suradnja među književnim festivalima.

"Pula će biti gost sarajevskog festivala prve srijede u srpnju, a sarajevski festival priprema svoje gostovanje za iduće izdanje San(j)ma knjige u Istri", poručila je Milišić. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of