ZAGREB

Arheološki muzej se polako vraća u svoj prostor

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Arheološki muzej u Zagrebu, zatvoren za posjetitelje zbog posljedica nastalih u potresu, parcijalno se preuređuje i već je imao prvo događanje od ožujka 2020. godine.

Zgrada Arheološkog muzeja na Zrinjevcu najprije je bila zatvorena zbog pandemije, a uskoro potom i zbog potresa u kojemu je teško stradala.

Prvi put od tada ondje se u utorak, na prvom katu, u potpuno obnovljenom prostoru, održao koncert Stockholms Saxofonkvartetta, jednog od vodećih svjetskih saksofon ansambala koji predstavljaju švedsku glazbu u inozemstvu.

U planu je da se u prosincu tamo otvore izložbe "Lobor - ranosrednjovjekovno središte moći: 20 godina arheoloških istraživanja" i "Semper fidelis – kućni ljubimci u antici". 

Iz Arheološkog muzeja kažu da se u 2023. planiraju završiti radovi na obnovi drugog kata gdje će svoja vrata publici otvoriti Antička i Srednjovjekovna zbirka.

U međuvremenu Muzej postavlja izložbe u svojoj AMZ Galeriji u Hatzovoj ulici i organizira gostujuće projekte.

Jedno od takvih je izložba "Avari i Slaveni južno od Drave" koja od 2. prosinca do 18. siječnja gostuje u Gradskom muzeju Nova Gradiška.

Izložba predstavlja dvije populacije od sredine 6. do sredine 9. stoljeća, kroz izbor arheološke građe iz fundusa 13 hrvatskih muzeja, ustanova i privatnih zbirki, uključujući i predmete koji su pronađeni prilikom nedavnih arheoloških istraživanja.

Razdoblje je predstavljeno kroz posebno odabrane primjerke nakita, ratničke opreme, keramičkih posuda, koštanih predmeta, te ilustracije pripadnika avarskog i slavenskog društva koje pokazuju značaj hrvatske arheološke baštine unutar europskog kulturnog kruga.

Autorice izložbe su Anita Dugonjić (Arheološki muzej u Zagrebu) i Anita Rapan Papeša (Gradski muzej Vinkovci).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini