ZAGREB

Studenti triju umjetničkih akademija u zajedničkom projektu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Studenti Muzičke akademije, Akademije dramskih umjetnosti i Akademije likovnih umjetnosti, izvest će 2. prosinca u Zagrebu projekt "Umjetnička inovacija i pedagogija kreacije: stvaranje zvuka pokretima tijela u svjetlosnom snopu".

U koncertnoj dvorani Blagoje Bersa, uz slobodan ulaz predstavit će radove s jednotjedne radionice, čiji će voditelji, udaraljkaš Jean Geoffroy i audio inženjer Christophe Lebreton premijerno u Hrvatskoj izvesti djelo Light music Thierryja De Meyja.

Središnji dio programa je sučelje koji su Geoffroy i Lebreton stvorili, a koje omogućuje izvođaču da proizvodi zvukove zahvaljujući pokretima svoga tijela kroz svjetlosni snop, kao i da svira, intuitivno i urođeno u svjetlu - svira zvukove kakve bi netko mogao naslikati rukama na platnu.

Riječ je o potpuno novom načinu kontrole zvuka pomoću pokreta tijela utjecanjem na širenje svjetlosnog snopa koje potom generira pripremljene sintetizirane ili uzorkovane zvukove, ističe se u najavi.

Zahvaljujući tom sustavu moguće je stvoriti nove scenske situacije u kojima se izvođač, glazbenik, plesač, glumac ili cirkuski umjetnik nalazi usred svijetlih prostora, stvarajući tako scenski instrument koji mu omogućuje razviti novi odnos prema zvuku i prostoru. 

"Cilj je ovog sučelja vratiti u središte našeg pristupa pedagogiju stvaranja, kako bi se osiguralo da se djeca i studenti, putem ovog alata, a bez dodatnih uvjeta, mogu koristiti svojim sluhom i urođenim odnosom između kretanja tijela i zvuka kao jedine referentne točke", napominje se.

Perkusionist Jean Geoffroy već 30 godina vodi vlastitu karijeru glazbenika istraživača koji propituje ??odnos pokret-zvuk i pitanje današnjeg mjesta izvođača. Sudjelovao je na nizu festivala diljem svijeta, a predaje na Visokom nacionalnom konzervatoriju za glazbu i ples u Lyonu. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of