SPLIT

Splitski studenti dobili dva milijuna kuna za svoje projekte

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predstavnici studentskih udruga i splitski studenti, nositelji projektnih aktivnosti, dobili su dva milijuna kuna za svoje projekte među kojima je i volonterski projekt "72 sata bez kompromisa" te projekt "e-agrar".

S rektorom splitskoga Sveučilišta Draganom Ljutićem potpisali su u četvrtak ugovore o dodjeli novca od upisnina studenata tog sveučilišta u akademskoj godini 2019./2020.

Riječ je o novcu koji je, prema pravilniku o raspodjeli iz upisnina, dodijeljen za osam projekata u znanosti i tehnologiji (731 tisuća kuna), 12 projekata u kulturi i umjetnosti (583 tisuće kuna) i za pet sportskih projekata (732 tisuće kuna).

Sve to, rekao je rektor Ljutić, pokazuje koliko je dobro i snažno splitsko Sveučilište.

Podsjetio je da su iz studentskih financijskih sredstava i prije izdvajali za projekte, dodajući kako im je važno da su studenti zadovoljni i da se podiže njihov standard. "Nema bolje promocije znanosti, umjetnosti, kulture, medija i sporta od toga", istaknuo je.

"Studente potičemo da dalje rastu i da se razvijaju imajući na umu da smo dobili dosta veliki novac za studentsku razmjenu. Splitsko Sveučilište je jako dobro sveučilište, a da možemo biti bolji - možemo. Uz pomoć tih mladih ljudi široko otvaramo vrata i oni tu mogu naći svoju perspektivu", rekao je Ljutić.

Studentica i predsjednica udruge SKAC_ST Manuela Mirt je istaknula kako im je čast što je Sveučilište i ove godine prepoznalo važnost njihova volonterskog projekta "72 sata bez kompromisa" i rad volonterskog centra, program cjelovite formacije mladih "3D formacija" i ljetni kamp na Braču, koji će se ove godine četvrti put zaredom organizirati preko ljetnih praznika.

"'3D formacija' je program koji se provodi tri godine zaredom kada na prvoj godini sudionici djeluju u malim grupama uz svoje animatore i tu istražuju sebe i ono što oni zapravo jesu, točnije prepoznaju svoje talente. Na drugoj godini prolaze program duhovnih vježbi, gdje sve to produbljuju, a na trećoj godini sve stečeno kroz organizaciju implementiraju u volonterskim akcijama", objasnila je Mirt.

Student Slaven Damjanović sretan je što su dobili novac za projekt "e-agrar". Riječ je o sustavu koji poljoprivrednicima omogućuje praćenje stanja na usjevima. Objasnio je kako su studenti razvili uređaje, točnije male meteorološke postaje koje omogućuju praćenje vremenskih uvjeta.

"Drugi dio našeg sustava je web-aplikacija koja poljoprivrednicima omogućava da u svakom trenutku imaju precizne informacije o usjevima, što uključuje moguću pojavu bolesti, mraza, te potrebu za navodnjavanjem. S tim smo se projektom predstavili i u Hrvatskoj i na međunarodnim natjecanjima, gdje smo uvijek dobili dobre komentare i gdje smo pokušali prenijeti dobar glas našeg sveučilišta", rekao je Damjanović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini