SPLIT

Otvoreni Dani francuskog jezika i kulture

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dani francuskog jezika i kulture otvoreni su u utorak u kući jezika i kulture na Peristilu, a tom je prigodom predstavljena knjiga "Onda sam to ja. Izbor iz suvremen frankofonske kratke proze" u kojoj su zastupljeni autori koji pišu francuskim jezikom, porijeklom iz bivših francuskih kolonija.

Izaslanica Predsjednika  Republike Zoran Milanovića za Frankofoniju Vanda Mikšić je istaknula  kako je ta manifestacija važna zbog kulturoloških razloga jer nam omogućava vidjeti kako drugi, u ovom slučaju Francuzi, stvaraju svoju kulturu.

"Dani francuskog jezika i kulture  također su važni i zbog francuskog jezika oko kojeg se u Frankofoniji okuplja 88 zemlja iz cijelog svijeta, a zajednički im je cilj promovirati taj jezik i opirati se nastojanju da se prije sveg engleski jezik uči kao strani te da se tomu ponudi alternativa u mogućnosti učenja i drugih jezika, to jest i francuskog," rekla je Mikšić.

Po njenim riječima, činjenica da se manifestacija održava u Splitu doprinosi njenoj decentralizaciji.

"Ne mora se sve događati u glavnom gradu. I drugi gradovi trebaju imati priliku doći u dodir s drugim kulturama i jezikom kao što je to u ovom slučaju u Splitu," kazala je Mikšić.

Lingvistički ataše u veleposlanstvu  Francuske u  Zagrebu  Benoît Le Devedec zahvalio je udruzi  Prokultura i njenoj predsjednici  Nansi Ivanišević na tradcionalnom organiziranju te manifestacije u Splitu koja, kako je rekao, pridonosi popularnosti francuskog jezika u svijetu.

Za knjigu "Onda samo to ja. Izbor iz suvremene frankofonske kratke proze", u kojoj su autorice Mirna  Sindičić Sabljo i Vanda Mikšić, objavile  radove 20 autora, rečeno je da je važan doprinos upoznavanju Frankofonije.

"To su kratke priče 20 autora koji pišu na francuskom jeziku, a porijeklom su iz različitih zemlja, bivših francuskih kolonija", kazala je Sindičić. Podsjetila je kako u svijetu 320 milijuna ljudi govori francuski jezik te kako je u zemljama Frankofonije ogromna produkcija književnosti zanimljivih autora o kojim se u Hrvatskoj jako malo zna.

Također je rekla i kako je knjiga aktualna i zbog migracija te privlačnosti Europe migrantima.


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater