VRGORAC

Predstavljena knjiga "Vrgorac 1690." Branka Radonića

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na 332. obljetnicu oslobođenja Vrgorca od Osmanlija, sinoć je u Vrgorcu predstavljena knjiga Branka Radonića “Vrgorac 1690. - Izvještaj mletačkoga generalnog providura za Dalmaciju i Albaniju Alessandra Molina o oslobađanju Vrgorca od Osmanlija”.

U kompleksu rodne kule Tina Ujevića knjigu su predstavili Marko Rimac s Filozofskog fakulteta u Splitu, s Odsjeka za povijest i Maja Bezić s Odsjeka za talijanski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Splitu, koji su uz autora govorili o prijelomnom događaju vrgorske povijesti nakon kojeg se formirao današnji Vrgorac.

Knjiga donosi pregled povijesti Vrgorca u vrijeme Morejskog rata (1684.-1699.) te prijevod, prijepis i faksimil izvještaja mletačkog providura Molina o oslobađanju Vrgorca od Osmanlija u studenom 1690. godine.

Knjiga je i kritičko izdanje gdje se Molinov izvještaj uspoređuje s drugim povijesnim izvorima i literaturom koji su se u posljednja tri stoljeća bavili ovom temom.

Knjigu je objavilo Društvo prijatelja vrgorske starine u Biblioteci zbirki povijesnih izvora Matica kao prvu u ovoj ediciji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of