OSIJEK

Opera "Ljubavni napitak" premijerno izvedena u osječkom HNK-u

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Prva ovosezonska glazbena premijera osječkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) komična opera "Ljubavni napitak", Gaetana Donizettia, u režiji Ozrena Prohića, izvedena je u petak navečer u tome kazalištu.

Dirigent predstave Mladen Tutavac rekao je kako mu je ovo treći put da dirigira izvedbom ove opere, podsjetivši da je "Ljubavni napitak" posljednji put na repertoaru osječkog HNK-a bio premijerno prikazan 2004., kada je također bio dirigent, a redatelj je bio Ivica Krajač.

S obzirom da je tom operom dirigirao i 2008. godine, kao gostujući dirigent u Splitu, kada je redatelj bio Krešimir Dolenčić, Tutavac ističe kako je bilo za očekivati da će mu, zahvaljujući dobrom poznavanju predstave, ovaj put biti lakše, ali da ipak nije bilo tako.

Bilo je nekih specifičnih okolnosti koje su nas dovele u situaciju da smo morali odraditi jako puno proba, pa je ovaj put bilo iznimno naporno, ali, uz sav napor, bilo je veliko zadovoljstvo raditi ovo po treći put, rekao je maestro Tutavac

Napominje kako je "Ljubavni napitak" genijalna komična opera, s duhovitim tekstom i duhovitom radnjom, što je uklopljeno u vrlo lijepu glazbu, koja plijeni jer je jednostavna, duhovita i iskričava.

Donizetti je napravio djelo koje je vrlo zanimljivo i pokretno, koje ide iz scene u scenu, a da niti jednog trenutka nije dosadno, čemu je pridonijela i vrlo dinamična režija Ozrena Prohića, koji je jako puno tražio od zbora i solista, istaknuo je Tutavac.

Na premijernoj predstavi u ulozi Adine nastupila je Vesna Đurković. Kaže kako je to jedna od najzanimljivijih uloga za lirski koloraturni sopran, a riječ je o liku koji se proteže kroz cijelu predstavu i nosi njezin veliki dio.

U ulozi Nemorina nastupio je Kristian Marušić  koji ističe da su redatelj Prohić i dirigent Tutavac uspješno prilagodili svoje ideje glasovima i iskustvu solista. Ocijenio je da je ova opera jedna od najboljih za izgrađivanje glumačke i pjevačke tehnike.

U premijernoj predstavi nastupili su Kristian Marušić, Vesna Đurković, Berislav Puškarić, Robert Adamček i Ivana Medić, a sudjelovali su zbor, baletni ansambl i orkestar osječkog HNK-a

Scenografkinje predstave su Ivana Živković i Sheron Pimpi-Steiner, kostimografkinja je Mirjana Zagorec, oblikovatelj svijetla je Tomislav Kobia, a scenski pokret je osmislila Maja Huber.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom