ZAGREB

MUO: Virtualna izložba „Atlas manjeg svijeta“ Zlatana Vehabovića

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Muzej za umjetnost i obrt premijerno donosi virtualnu izložbu „Atlas manjeg svijeta“ jednog od vodećih hrvatskih slikara Zlatana Vehabovića, što je prvo cjelovito predstavljanje njegovih kolaža inspiriranih predmetima iz fundusa Muzeja.

Iz Muzeja podsjećaju da je izložba autorova novog ciklusa slika, čija će polazišna točka fundus MUO-a, dogovorena još 2019., prije pandemije, zagrebačkog potresa, rata u Ukrajini, s puno entuzijazma s obje strane, no sve je otkazano zbog oštećenja i zatvaranja uslijed potresa.

Fundus koji mu je bio inspiracija za "Atlas manjeg svijeta" je evakuiran i do daljnjega nedostupan javnosti, pa je pripremljena virtualna izložba kako bi njegovi slikarski kolaži u kojima se isprepliće niz predmeta iz raznih zbirki MUO-a tvoreći intrigantne cjeline, muzeološki gledano često nespojive, bile dostupne najširoj javnosti, ističe se u najavi.

Uz platna izložba nudi fragmente iz tekstova Miroslava Gašparovića, ravnatelja MUO, Marcela Bačića i Zlatana Vehabovića iz njihovog Razgovora u atelijeru te Sandre Križić Roban koji će u cijelosti biti dostupni u publikaciji Atlas manjeg svijeta koja je u tisku.

Priređene su i video projekcije (MUO kao inspiracija, O ciklusu i stvaranju, Moja priča, Umjetniku ispod kože) nastale u slikarevom atelijeru te u oštećenoj zgradi MUO-a.

Iz dijela pedagoškog programa predstavljeni su slikarski kolaži inspirirani Vehabovićevim platnima s kreativnih radionica te online edukacija za izradu fotokolaža.

Iako zatvorene zgrade, MUO i dalje djeluje - na platformi muo.hr s online programima te kroz kroz programe MUO u gostima i izložbama u drugim ustanovama u kulturi diljem Hrvatske.

Vehabovićev se rad predstavlja na web platofrmi https://atlas-manjeg-svijeta.muo.hr/.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater