ZAGREB

Galaksija Bowie nastavlja s njegovim ulogama karizmatičnih karaktera

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zagrebačko kino Kinoteka u ovotjednom nastavku programa Galaksija Bowie donosi ostvarenja u kojima je David Bowie, i sam esencija karizme, igrao jake i karizmatične likove, ostvarivši pamtljive uloge unatoč relativno maloj minutaži u filmu.

Publika će imati priliku vidjeti Bowieja u ulozi Nikole Tesle u fantastičnom trileru "Prestiž" Christophera Nolana, Andyja Warhola u biografskoj drami "Basquiat" Juliana Schnabela te Poncija Pilata u "Posljednjem Kristovu iskušenju" Martina Scorsesea.

Njegovu su glazbu mnogi obrađivali, a jedan od najoriginalnijih doprinosa dao je Wes Anderson, angažiravši brazilskog glazbenika Seua Jorgea da za "Paniku pod morem" sastavi niz Bowiejevih obrada na portugalskom jeziku.

Među novitetima prikazuje se crna komedija "Trokut tuge", razuzdanu satiru o klasnim ulogama i neukusu ekstremnog bogatstva koja je redatelju Rubenu Östlundu donijela već drugu Zlatnu palmu u Cannesu. 

Trokut tuge je nominiran i za Europsku filmsku nagradu u kategorijama naboljeg europskog filma, redatelja, scenarija, dok je uloga dekadentnog ruskog kapitalista Zlatku Buriću donijela nominaciju za najboljeg europskog glumca.

I drugi novitet na repertoaru satirična je priča iz svijeta klasnih privilegija, a prati mladi par koji putuje na večeru u ekskluzivni restoran, u kojem se svako jelo tretira kao konceptualna umjetnost. 

Ovaj neobični spoj horora, trilera i komedije režijski potpisuje Mark Mylod (Igra prijestolja, Shameless, Nasljeđe), a premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Torontu. 

I dalje je na programu "Sigurno mjesto", dugometražni debi Jurja Lerotića, španjolska drama "Alcarraś" Carle Simón, "Majstori od zanata", komedija redateljice Neus Ballús.

Tu je i "Moonage Daydream", glazbeno-filmski spektakl Bretta Morgena u kojem je majstorskom obradom arhivske građe ispričao priču o karijeri Davida Bowieja.

Matineja donosi animirani film "Lola i velika tajna" o 16-godišnjoj djevojčici, koja će uz pomoć čarobne knjige otići u potragu za svojim roditeljima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum