ZAGREB

Film Eduarda Galića "Šesti autobus" od 17. studenog u kinima 

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dan uoči obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, u četvrtak, 17. studenog,  u hrvatska kina dolazi film Eduarda Galića, "Šesti autobus". 

Radnja prati mladu ženu koja pokušava saznati gdje, kako i zašto je muškarac iz njezine prošlosti nestao tijekom rata koji je zaprepastio Europu i svijet, rata u Vukovaru.

"Ova potresna drama o padu Vukovara svoje uporište ima u istinitoj priči o tzv. šestom autobusu kojim su zarobljeni branitelji i ranjenici odvezeni iz Vukovarske bolnice, a čija sudbina nije poznata ni nakon više od 30 godina", stoji u najavi filma.

To je film o ljudima čija je sudbina i dalje nepoznata, o potrazi za identitetom, za vjerom, povezivanju i otkupu. "Potraga za istinom na mjestu gdje je istina selektivna, neuhvatljiva pa čak i zastrašujuća. Finalno je film o buđenju i slobodi, koji se temelji na izvorima prikupljanim više od 10 godina", kažu autori.

Glumačku ekipu predvode Marko Petrić i Zala Djuric, uz Radu Vulina, Živka Anočića, Pavla Matuškog i Ozrena Grabarića.

Glume još Arnaud Humbert, Goran Vrbanić, Josipa Anković, Ivica Lučić, Ermin Sijamija, Muhamed Hadžović, Toni Gojanović, Dušan Kovačević, Matija Prskalo, Aleksandra Balmazović, Alban Ukay, Radoslav Milenković te Borko Perić.

Upravo je ovakva miješana hrvatsko regionalna ekipa ono što filmu daje dodatnu vrijednost, emotivno ga čineći još snažnijim, a pojedine njegove scene daleko upečatljivijim i dubljim, napominje se.

Scenarij potpisuje Dominik Galić, direktor fotografije je Filip Starešinić, montažerka Ivana Fumić, oblikovatelj zvuka Dario Domitrović, a glazbu za film radio je Ante Gelo, koji zajedno s Goranom Baretom potpisuje song "Život kao rijeka". 

Nastao je u produkciji Umjetničke organizacije MissArt, s producentom Dominikom Galićem. Ostali producenti su Robert Piršl i Bojan Kanjera, a koproducent je Dario Domitrović (Embrio Production).  

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of