ZAGREB

Filmski kurikulum donosi dva klasika Branka Belana

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Program Filmski kurikulum u srijedu, 9. studenog u Kulturno-informativnom centru predstavlja dva klasika virtuoza filmske slike Branka Belana - dokumentarac "Tunolovci" i igrani film "Koncert".

"Tunolovce" (1948) se smatra prvim estetski ambicioznim i umjetnički uspjelim poslijeratnim hrvatskim dokumentarcem, u kojem su, stoji u najavi, agitpropovske parole zamijenili prizori ribarske svakodnevice, a dramatičnu borbu naroda za "bolje sutra" zamijenila je uzbudljiva borba ribara za današnji plijen tuna. 

Film "Koncert" (1954) isprva je bio podcijenjen, ali je nakon revalorizacije priznat kao jedno od najuspjelijih ostvarenja hrvatskog filma svih vremena.

Sastoji se od četiri priče koje opisuju život pijanistice Eme, koja se u proljeće 1945. prisjeća svog života kroz četiri vremenski razdvojene priče koje povezuje motiv klavira. Svaka je drugačijeg je stila i atmosfere (od sentimentalne i sjetne do komične i satirične). U tom je filmu debitirao Relja Bašić.

Uvodnu riječ održat će Silvestar Mileta, nastavnik povijesti hrvatskog filma na Hrvatskim studijima, a kustos programa je Juraj Kukoč, viši filmski arhivist iz Hrvatske kinoteke.

Filmski kurikulum započet je 2019. u kinu Tuškanac, a od ove jeseni održava se u organizaciji Kulturno informativnog centra KIC.

Jednom mjesečno prikazuje klasike hrvatske kinematografije prilagođeni nastavi povijesti hrvatskog filma na zagrebačkim fakultetima. Ulaz na projekcije je besplatan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum