KARLOVAC

U Karlovcu počeo prvi Međunarodni lutkarski festival

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Prvi Međunarodni lutkarski festival (InPuT FeST) u Karlovcu službeno je počeo u srijedu u Gradskom kazalištu Zorin domu nakon što su jučer gradom prošle povorke kazališnih lutaka, sudionika festivala.

InPuT FeST do nedjelje se održava na nekoliko mjesta u gradu, a na njemu će programe predstaviti lutkarska kazališta iz Maribora, Rijeke, Splita, Osijeka, Zadra i Karlovca. Program je počeo danas poslijepodne premijernom izvedbom Bzz-Bzz domaćeg ansambla Zorin doma.

Autorica Teksta Petra Cicvarić i redatelj Vanja Jovanović, oboje diplomirani glumci - lutkari, za svoju su lutkarsku predstavu za djecu rekli da upućuje na važnost oprašivača u životu svih nas.

Zadovoljan na prilici da režira predstavu kojom se djeci približava život pčela i, kako je rekao, „problem izumiranja pčelica“, Jovanović je poručio odraslima i djeci da će kroz predstavu spoznati da bismo, „unatoč potrebi za tehnološkim napretkom, trebali pronaći kompromis za suživot čovjeka i prirode, i to ne samo radi prirode, nego i radi opstanka nas samih“.

Predstava je rađena u tehnici stolnih i ručnih lutaka, rekao je Jovanović te pohvalio likovnost predstave, a za članove ansambla Zorin doma, koji ga je angažirao za ovu predstavu, rekao je da su „jako talentirani, brzi, pristupačni i otvoreni za razne prijedloge“.

Za ostale četiri domaće predstava iz službene konkurencije te za predstavu gostujućeg kazališta iz Maribora inicijator tog festivala Peđa Gvozdić je rekao da su prikaz najboljeg što lutkarska scena sada nudi te kako bi bila šteta da svijet u godinama pred nama ne upozna taj rad i rad mnogih drugih koji će se tek pridružiti kroz strogi selekcijski postupak u kojemu „sudjeluje ansambl u kojem su svi do jednog profesionalni i diplomirani glumci - lutkari“.

U ocjenjivačkom sudu su Hrvoje Seršić, Slađana Kilibarda i Morana Petrović, a u službenoj je konkurenciji šest predstava.

Zorin dom u posljednjih deset godina ima profesionalni ansambl, a osim kazališnog programa za odrasle i djecu, od samog početka bavi se i lutkarstvom te je osvojio mnoge nagrade u Hrvatskoj i u svijetu. 

Inicijator InPuT Festa Peđa Gvozdić rekao je da Karlovac u godinama pred nama ima veliku priliku „postati meka lutkarstva“ .

U posljednjih deset godina profesionalni ansambl Zorin doma osvojio je tridesetak nagrada, od Hrvatskoga glumišta i PIF-a do nagrada iz inozemstva, s festivala u Poljskoj, Ukrajini, Litvi, Azerbajdžanu, Izraelu, Turskoj i Kini.

U dodatnom programu festivala bit će organizirane radionice studenata i kazališta Ivane Brlić Mažuranić iz Slavonskog Broda.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater