ZAGREB

Počinje DA2 filmski festival posvećen dizajnu, arhitekturi i umjetnosti

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


DA2 - Zagreb Design, Art & Architecture Film Festival, koji objedinjuje filmove o dizajnu, arhitekturi i umjetnosti, održat će se u zagrebačkoj Uraniji od 25. do 29. listopada.

U programu 4. izdanja je devet ekskluzivnih i premijernih projekcija filmova na temu dizajna, arhitekture, zanata, umjetnika i umjetnosti, u izboru umjetničke direktorice Tine Hajon.

Po njezinim riječima, iako gledanje velikog broja filmova nije uvijek lako, ljepota pronalaska filma koji će oduševiti nepatvorenom čarolijom u kojoj se filmska umjetnost isprepliće drugim oblicima umjetnosti, neopisiva je nagrada.

"U svakom od odabranih filmova mogu se prepoznati raznolike kulturne izričaje, jer se bave prostorom, vremenom i ljudima. Mnogi od njih meni su još jednom potvrdili svu ljepotu i snagu nadahnuća umjetnosti i stvaralaštva", napomenula je.

Dokumentarac "Majstorica boje i oblika" govori o nesvakidašnjem životu finske dizajnerice Maije Isole, a "Quant" s predvodnicom stilske revolucije 60-ih i 70-ih Mary Quant gledatelje vodi na modne piste u svijet mini auta i mini suknja. 

Tu su i filmovi o vizionarima "Grossman" o književniku Davida Grossmanu, "Moderna Danska Arnea Jacobsena" o tom važnom danskom arhitektu i dizajneru te o jednom od najpoznatijih svjetskih arhitekata, Richardu Leplastrieru, u filmu "Oblikovanje perspektive". 

Dokumentarac "Izgubljeni Leonardo" preispituje beskrupuloznost tržišta umjetnina, političku intrigu donosi film "Gradeći Bastilleu", svoju viziju podijelit će Antonijo Citterio i Patricia Viel u filmu “Važno je zvati se arhitektom”, a tu je i film „Umijeće šutnje” o životu Marcela Marceaua, umjetnika pantomime.

Filmovi se natječu za nagradu ISKRA o kojoj ove godine odlučuju danska redateljica Lene Borch Hensen čiji je film “Jorn Utzon: čovjek i arhitekt” na prošlogodišnjem festivalu osvojio Iskru za najinspirativniji film, arhitekt, kustos i kritičar arhitekture i dizajna Maroje Mduljaš i multimedijalni umjetnik Ivan Marušić Klif.

U razgovorima nazvanima “Šta DA?” ovogodišnji gosti su arhitekt i zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet, glumac i pedagog Dražen Šivak, suosnivačica modnog studija” I-gle” Nataša Mihaljčišin, arhitekti Ana Martina Bakić i  Andrija Rusan, povjesničarka umjetnosti Petra Vugrinec, urednica Vesna Blašković te Adi Arbel, izraelska redateljica čiji je film o Davidu Grossmanu je u ovogodišnjem programu festivala.

Razgovore će biti dostupni i na facebook stranici festivala, a osam filmova s programa na www.ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom