NAJNOVIJEU CRKVI SV. FRANJE

NASTUPILI SANDRO VEŠLIGAJ I PETAR NJEGOVAN: Dijalog klavira i violine


Udruga violinista i Turistička zajednica grada Pule nedavno su organizirale u crkvi sv. Franje koncert violinista Petra Njegovana i klavirista Sandra Vešligaja.

Ovi su vrsni glazbenici izveli Brahmsovu "Sonatu za violu i klavir u f-molu, op, 120/1" sa stavcima Allegro appassionato, Andante un poco adagio, Allegretto grazioso i Vivace. Ovaj njemački skladatelj u svojim je bogatim partiturama uzimao iz narodne glazbe Mađarske i sjeverne Njemačke.

Na repertoaru su bile i "Elegija" Henrija Vieuxtempsa, Rahmanjinova "Vokaliza" za violu i klavir, Massenetova "Meditacija za violinu i klavir" te Montijev "Czardas" za violinu i klavir.

Dakle, raznolik, zahtjevan repertoar, vrlo dopadljiv, koji je još jednom potvrdio umijeće te trud i rad ovih glazbenika. Sva navedena djela donose bogatu melodijsku liniju, stvarajući tako poseban, romantičan, nježan, delikatan razgovor violine i klavira.

Petar Njegovan nakon završenog osnovnoškolskog obrazovanja u klasi Sanje Pančevski u Poreču, školovanje nastavlja u Srednjoj glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova u Rijeci u klasi prof. Danijela Trinajstića, a maturira u klasi prof. Krunoslava Marića. Trenutno studira violu u klasi profesora Emila Cantora na Akademiji za glasbo u Ljubljani. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Sandro Vešligaj osnovno i srednje glazbeno obrazovanje završava na Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova Pula. Maturirao je na klavirskom (u klasi Biserke Kuhta, prof.) i teorijskom odjelu. Nakon preddiplomskog i diplomskog studija klavira na riječkom područnom odjelu Muzičke akademije Zagreb, završava i poslijediplomski umjetnički specijalistički studij na Muzičkoj akademiji Zagreb te stječe akademski naziv sveučilišnog specijalista muzike (mentor izv. prof. art. Vladimir Babin, komentor red. prof. art. Jakša Zlatar). Dobitnik je brojnih visokih nagrada na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima. Osim kao solist, koncertira kao komorni glazbenik i korepetitor. Zaposlen je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u zvanju višeg asistenta. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam