NAJNOVIJE


NOVO U KINIMA

"KAVALIR S PIŠTOLJEM" DAVIDA LOWERYJA: Redfordov posljednji valcer?

| Autor: Mladen RADIĆ

Sadržaj"Kavalir s pištoljem" imao je u rukama nekoliko aduta, ali ih je baš sve bacio na šarm i karizmu Roberta Redforda koji tumači naslovni lik ljubaznog pljačkaša banaka Forresta Tuckera. Da u filmu nema drugih jakih glumaca to bi još razumjeli, ali tu su još Danny Glover, Tom Waits i Keith Carradine. Čak i ovom slučaju, dok svira pjesma rastanka, prejaka su to imena da bi ih se svelo tek na usputne likove

Veliki Robert Redford odabrao je "Kavalira s pištoljem" ("Old man and the gun") redatelja Davida Loweryja kao svoju zadnju ulogu. Karijeru je Redford započeo još 1950-ih i ubacivanje njegovih starih fotografija i kadrova iz njegovih filmova u "Kavalira s ružom" očita je posveta toj briljantnoj karijeri. Ipak, nije li za svoj zadnji valcer mogao biti malo izbirljiviji?

Krupni kadrovi

"Kavalir s pištoljem" imao je u rukama nekoliko aduta, ali ih je baš sve bacio na šarm i karizmu Roberta Redforda koji tumači naslovni lik ljubaznog pljačkaša banaka Forresta Tuckera. Da u filmu nema drugih jakih glumaca to bi još razumjeli, ali tu su još Danny Glover, Tom Waits i Keith Carradine. Čak i ovom slučaju, dok svira pjesma rastanka, prejaka su to imena da bi ih se svelo tek na usputne likove, kao neke anonimce. Jedino Casey Affleck kao inspektor John Hunt i Sissy Spacek dobivaju dovoljno prostora da podsjete koliko su dobri glumci.

Redforda ovdje imamo u jako puno krupnih planova pa je Redford, odnosno Tucker malo tužan, malo zamišljen, malo sretan i tako ukrug. Zašto Tucker pljačka banke? Zato što je to njegov život. Okej, shvaćamo da je ovo priča o Tuckeru, ali i priča o Redfordu. Imamo ovdje i policijskog inspektora Hunta, koji s Tuckerom dijeli potpunu posvećenost poslu, s tim da Hunt uspijeva biti i dobar muž i otac. U tom segmentu, kada shvaćamo da su Tucker i Hunt zapravo dosta slični, film prilično dobro funkcionira, sve do trena kada Tucker ne naleti, namjerno, na Hunta u restoranu. Hunt ga ima prilike uhapsiti, ali to ne čini. Zašto?

Atmosfera

Redford je legenda, no samo gledanje njega veći dio filma je naprosto zamorno, čak i u kontekstu njegovog zadnjeg nastupa. Priča "Kavalira s pištoljem" je bazirana na stvarnim događajima vezanima uz Tuckera koji je toliko puta bio uhićivan i bježao iz zatvora da se, barem u filmu, niti sam ne može sjetiti odakle je sve bježao. Tucker očito voli biti slobodan, no zašto onda pljačka banke i cijeli život provodi po zatvorima? Zato što voli uzbuđenje? Izgleda da da. Ne može si pomoći.

Na kraju, kao pohvalu spomenimo da nas je filmska usporenost - koja obično gledatelja umrtvi - u "Kavaliru s pištoljem" na trenutke čak i ugodno uljuljkala u atmosferu. Ipak, uz počast svima kojima se treba nakloniti nakon što zavjesa padne, očito je da ovdje nema dovoljno materijala za jedan cjelovečernji film i na kraju malo previše toga ostaje nedorečeno i nedovršeno. Možda je to namjerno?


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam