NAJNOVIJEU PREDVORJU STUDENTSKOG CENTRA

IZLOŽBA IVE FONOVIĆ: Pitanja prolaznosti, dvojbi, te svjesnosti o mogućnostima i utjecaju pojedinca


Dobra je ideja da studenti koji nisu iz Pule vide pulske autore, što oni rade, što stvaraju, da oni izazovu kod njih neka pitanja i da cijene kulturu kao takvu jer to je neophodno, pogotovo u današnjem svijetu, rekla je Sanja Simeunović Bajec

Izložbom skulptura "Mrtve prirode" u predvorju Studentskog doma u četvrtak se predstavila akademska kiparica Iva Fonović, pulska umjetnica rodom iz Požege. Riječ je o tri skulpture koje će ovdje ostati nekoliko mjeseci, a kojima autorica otvara pitanje poimanja skulpturalne materije i forme, danas i ovdje, kao i ne/mogućnosti iščitavanja prošlosti, sadašnjosti i budućnosti kroz mitološke i filozofsko egzistencijalne elemente.

Igra asocijacija

Autorica ovdje podrazumijeva pitanja prolaznosti, dvojbi, svjesnosti o mogućnostima i utjecaju pojedinca općenito. Kroz formu je to izraženo igrom asocijacija, variranjem oblika, fluidnošću i fleksibilnošću forme. Tekstura, boja i materijali u funkciji su naglašavanja sintetičnosti sadašnjosti, a polazišni motiv "mrtve prirode" ima prevagu u idejnom smislu. To znači da se, kako kaže autorica, odnosi na posljedice čovjekova utjecaj na okoliš koje su rezultat života u trenutku, u iskrivljenoj stvarnosti života marketinškim mitovima. Izloženi su radovi "Doubt", "Venera" i "Future Nature", svi nastali ove godine.

Kao što je u ime Studentskog centra i ravnatelja Miodraga Čerine podsjetila Sanda Rojnić Sinković, Fonović je već treća umjetnica koju ugošćuju u ovom prostoru. Odlučili su se ovaj mali galerijski prostor oplemeniti s našim umjetnicama, a sve je krenulo spontano, prijateljskom suradnjom sa Sanjom Simeunović Bajec koja je ideju prihvatila i koja im rado preporučuje ovako zanimljive radove. Kako je rekla Rojnić Sinković, čim su radovi Ive Fonović postavljeni, odmah su počeli izazivati pažnju.

- Karakteristično za rad Ive Fonović je da uvijek u rad uđe promišljeno i studiozno. Uvijek traži nove tehnike s kojima bi izrazila svoju temu, rekla je Sanja Simeunović Bajec, također umjetnica i kolegica Ive Fonović s kojom radi u pulskoj Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna. Ona je istaknula kako ovaj dom pruža puno sadržaja za studente te joj je drago da su otvorili i jedan kutak za kulturu.

Hvalevrijedno

- Dobra je ideja da studenti koji nisu iz Pule vide pulske autore, što oni rade, što stvaraju, da oni izazovu kod njih neka pitanja i da cijene kulturu kao takvu jer to je neophodno, pogotovo u današnjem svijetu, kaže Simeunović Bajec.

Fonović se zahvalila Studentskom centru što otvorili ovaj kutak za kulturu i napravili korak k predstavljanju kulture mladima kada im to najviše treba. Za svoj rad rekla je da ima puno slojeva i da uvijek kod nje postoji interes k istraživanju novih materijala i načina izražavanja.

- To nisu skulpture, to su nekakvi objekti, naglasak je isto tako na nekakvoj sintetičnosti u današnjem društvu. To nisu neki trajni materijali na kojima se kiparstvo nekad davno baziralo. Sve je u nekoj mijeni, promjeni. To je samo jedan sloj onog što sam radila, sve je to bila nekakva igra, istraživanje s kojim ću se i dalje baviti, kaže Fonović. (Mladen RADIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)
Webcams provided by webcams.travel add a webcam