ZAGREB

Izložba "Enigme" za 35 godina umjetničkog rada Sanje Stani

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izložbom "Enigme", koja se otvara u utorak u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, keramičarka Sanja Stani oblježava 35 godišnjicu rada.  

Na izložbi iz programa ISO - Izložbenog salona Izidor Kršnjavi koji zbog oštećenja u potresu gostuje u MSU, Stani će, kao keramičarka kiparskog usmjerenja, predstaviti svoj novi ciklus, objedinjen s autoričinim starijim radovima.

Takvim će se postavom dati uvid u kontinuirani rad autorice na ogledu u stvaralaštvu u suvremenoj keramici, neprestanom istraživanju medija i težnji uvijek novim horizontima, napominje se u najavi. 

Višnje Slavica Gabout, koja uz autoricu i Bernardu Cesar potpisuje prostorno-likovni postav izložbe, smatra kako je Stani keramičarka izuzetnoga metjerskoga znanja i iskustva, ali pritom i "umjetnica novih horizonata, okrenuta suvremenoj keramici i novim  umjetničkim strategijama, koje teže jednom novom pristupu keramičkome mediju, drukčijem od tradicionalnoga". 

"Premda uvijek zastupa profesionalni pristup prema keramici i keramičkim tehnikama, okrenuta je i novim, istraživačkim putevima, koji otvaraju nova područja i nova vizualno-taktilna te time i perceptivna iskustva", napomenula je u predgovoru izložbe.

"Tako se svojim dosadašnjim radom i stvaralaštvom afirmirala, ne samo kao keramičar – i to kiparskog usmjerenja, nego i kao suvremeni umjetnik, pridonijevši svojim opusom i pozicioniranju keramike unutar korpusa suvremene hrvatske umjetnosti",  dodala je.

Stani je stručnu keramičku naobrazbu stekla u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, u klasi prof. Slavka Barlovića i prof. Romana Šimage, a u keramici se niz godina usavršavala uz akademsku kiparicu i keramičarku Anu Hutinec.

Dosad je imala više od 90 skupnih žiriranih izložbi u zemlji i inozemstvu, te sedam samostalnih izložaba.

ISO - izložbeni salon Izidor Kršnjavi Škole primijenjene umjetnosti i dizajna trenutno je u obnovi te zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji s MSU organizira izlagačku aktivnost na alternativnoj lokaciji.

Jesenski program 2020. realiziran je u prostoru Zbrike Richter MSU-a, a sada već trećom izložbom u sezoni 2021. godine predstavlja se gostujući upravo u MSU.

Izložba "Enigme" se može razgledati do 10. listopada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of