ZAGREB

Izbor filmova hrvatskog umjetnika Vlade Kristla 2. ožujka u Parizu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Izbor filmskih radova jednog od velikana hrvatske avangarde i animacije Vlade Kristla prikazat će se 2. ožujka u pariškom Auditoriumu Goethe Instituta u Parizu, kao popratni program uz zatvaranje njegove izložbe "Madeleine, Madeleine".

U sklopu kulturnog predstavljanja Republike Hrvatske tijekom predsjedanja Vijećem Europske unije, u Francuskoj se taj svestrani umjetnik, slikar, pjesnik i filmaš predstavlja prvi put.

Programom "'Vlado Kristl: The End of Order" obuhvaćeni su animirani i kratki igrani filmovi koje je Kristl snimio od početka šezdesetih godina prošlog stoljeća u Zagrebu te eksperimentalni i igrani filmovi nastali u Njemačkoj.

Prikazat će se kratki presjek njegova rada, od animiranog filma "Don Kihot", preko "Generala" i "Arme Leute", te "Madeleine, Madeleine" i "Sekundenfilme", do posljednjeg videorada "Kongres beskućnika" iz 2003., nastalog u koautorstvu s Carole Reigner i Johannom Pauline Maier.

Kako stoji u najavi, program progovara o antisistemskom i nekonvencionalnom u umjetničkoj praksi Vlade Kristla. "Subverzija naracije, pozivanje na tradiciju gega i slapsticka upravo kao antisistemski protokol ukazuju na filmski prostor i svijet filma koji se na Kristlov način, čitajući Kristla, suprotstavlja autoritetima ili prilagođava konvencijama", ističe se.

Uvod u program dat će kustosica Branka Benčić te Chris Dercon.

Program se odvija u organizaciji AMCA-Paris, Društva bivših studenata hrvatskih sveučilišta (Francuska) i Muzej-Museo Lapidarium, Novigrad-Cittanova (Hrvatska).


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater