ZBOG PANDEMIJE KORONAVIRUSA

FINANCIRANJE UDRUGA U KULTURI ZA SADA PREKINUTO Vladimir Torbica: Sramotno je širiti laži da se Istarska županija odriče kulture

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Dejan ŠTIFANIĆ

Postoje dva razloga za obustavljanje postupka, prvi je da Županijska skupština ne može zasjedati, a drugi da će zbog pandemije koronavirusa doći do dramatičnog poremećaja u prihodima Istarske županije. Sada ne znamo još koliki će biti financijski udar na proračun, te je odlučeno je obustaviti isplate financijskih sredstava po potpisanim ugovorima i privremeno obustaviti financiranje Programa javnih potreba za udruge, veli županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica 

Da udrugama koje djeluju na području kulture ne predstoje laki trenutci, bilo je zorno već po izbijanju pandemije koronavirusa i zabrani javnog okupljanja do daljnjega, što je automatski značilo i odgađanje brojnih manifestacija u narednim mjesecima. Budući da nitko ne može predvidjeti tijek trajanja pandemije i kada će se ponovno moći organizirati događaji u kulturi, upitno postaje i njihovo financiranje.

Grad Rovinj netom je objavio da se sva kulturna, društvena i sportska događanja prekidaju do 30. lipnja, a kulturnjaci u cijeloj Istri iz dana u dan pažljivo prate epidemiološku sliku.

U Istarskoj županiji onim udrugama koje su aplicirale na županijski natječaj za financiranje Programa javnih potreba u kulturi za 2020., s adrese županijskog Odjela za kulturu stigao je mejl sljedećeg sadržaja: "Kao prijavitelja na Javni natječaj za financiranje Programa javnih potreba u kulturi Istarske županije – Regione Istriana za 2020. godinu, a obzirom na trenutnu situaciju, tj. krizu uzrokovanu epidemijom koronavirusa COVID-19 i procjenu drastičnog smanjenja poreznih prihoda koje će uslijediti kao posljedica, obavještavamo Vas da se postupak po Javnom natječaju privremeno obustavlja. Do daljnjega nećemo nastaviti postupak procjene projekata, niti će se donositi odluka o raspodjeli sredstava. O svakoj promjeni bit ćete pravovremeno obaviješteni." To priopćenje potpisuje pročelnik Upravnog odjela za kulturu Vladimir Torbica.

Upitan za pojašnjenje ove odluke, Torbica kaže da je Istarska županija obavijestila sve one koji su aplicirali na natječaj o odgodi donošenja odluke.

- Postoje dva razloga za to, prvi je da Županijska skupština ne može zasjedati, a drugi da će zbog pandemije koronavirusa doći do dramatičnog poremećaja u prihodima Istarske županije. Sada ne znamo još koliki će biti financijski udar na proračun, te je odlučeno obustaviti isplate financijskih sredstava po potpisanim ugovorima i privremeno obustaviti financiranje programa javnih potreba za udruge. U sklopu toga, pismeno smo napravili anketu među korisnicima programa javnih potreba i udrugama te postavili određena pitanja. Prema njihovim odgovorima, namjeravamo napraviti analizu kako bismo došli do nekih rješenja za probleme u kojima se nalazimo svi, a ne samo sektor kulture. Ovo nije vrijeme za poluistine i laži, svatko bi trebao biti vrlo odgovoran za ono što govori i predlaže. Širiti poluistine i laži da se Istarska županija odriče kulture je sramotno. Osobno sam na raspolaganju telefonski i mejlom za dodatne upite i prijedloge, veli pročelnik Torbica.

Iz Grada Pule također obavještavaju sve prijavitelje na Javni poziv za financiranje programa, projekata, manifestacija i aktivnosti od interesa za opće dobro koje provode udruge i ostale neprofitne organizacije na području Grada Pule iz djelokruga Upravnog odjela za kulturu, o odgodi donošenja Odluke o dodjeli financijskih sredstava za programe, projekte, manifestacije i aktivnosti od interesa za opće dobro koje provode udruge i ostale neprofitne organizacije na području Grada Pula za 2020. godinu iz djelokruga Upravnog odjela za kulturu.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater