ZAGREB

Film "Usidjelice" - neudane žene kao državni problem u Kini

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dokumentarni film "Usidjelice", koji istražuje kineski fenomen i novi 'državni problem 21. stoljeća' - neudane žene, imat će hrvatsku premijeru u petak, 5. ožujka, u zagrebačkom Dokukinu KIC, nakon koje kreće na turneju po nezavisnim kinima diljem Hrvatske.

Film se prikazuje u distribuciji Restart labela, a njegova turneja započinje u sklopu 7. izdanja Ženijalnih dana, programa Kino mreže posvećenog Međunarodnom danu žena.

U režiji dokumentaristica Shosh Shlam i Hille Medalia, taj se dokumentarac bavi posljedicama dugogodišnje kineske politike jednog djeteta koja je uzrokovala visoku stopu femicida i nekoliko desetina milijuna djevojčica manje.

"Ovu demografsku neravnotežu kineske vlasti vide kao ozbiljnu prijetnju stabilnosti nacije zbog čega ženama gotovo da nije dopušteno biti bez partnera; ili će uploviti u brak ili u život pun predrasuda - što im uz državu, uporno daju do znanja članovi obitelji kao i šira zajednica", ističe se u najavi.

Sam naziv usidjelice (Sheng nu, Leftover Women) pogrdan je termin koji kineske vlasti koriste u svojoj nacionalnoj kampanji ne bi li neudane žene natjerali na udaju i prokreaciju. Posebno je snažan pritisak na obrazovane žene jer se vjeruje da će one “poboljšati” nacionalnu genetiku.

"Priča je to o demografskom imbalansu, naslijeđenom seksizmu i internaliziranoj opresiji vlasti pod izgovorom očuvanja nacije, koja ne pita već zapovijeda, ispričana kroz iskustva triju snažnih i modernih žena, koje se unatoč društvenom pritisku pokušavaju oduprijeti i samostalno odrediti tijek vlastite budućnosti", kažu iz Restarta.

Film će se prikazati u desetak gradova, od Rovinja i Pule, Osijeka i Nove Gradiške, Daruvara i Koprivnice do Dubrovnika i Korčule.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom