ZAGREB

Film "Tvornice radnicima" Srđana Kovačevića kreće u distribuciju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Film "Tvornice radnicima" Srđana Kovačevića, nakon Dubrovnika, Rijeke, Splita i Zadra, imat će u petak premijeru u Ivancu, mjestu radnje filma, 2. svibnja i u Zagrebu, a potom nastavlja s kino distribucijom po Hrvatskoj.

Film prati radnike koji se deset godina nakon što su preuzeli tvornicu ITAS u Ivancu bore za opstanak u kapitalističkoj ekonomiji, dajući portret zajednice koja udružuje snage kako bi zaštitila svoj rad i spremna je podnijeti žrtvu na putu prema cilju. 

Prateći situaciju iznutra, redatelj Srđan Kovačević ulazi u kovitlajući otpor, postavljajući u središte radnje dilemu današnjeg radništva: može li ideja 'tvornice radnicama' opstati ili je to još jedan utopijski san?, stoji u najavi.

Po njegovim riječima, film želi pokazati složenost kapitalističke ekonomije, koja određuje alternativne organizacijske modele mnogo više nego što je to romantizirana perspektiva spremna priznati.

Svjetsku premijeru film je imao u lipnju prošle godine na Međunarodnom natjecateljskom programu Sheffield DocFesta, a potom je prikazan na brojnim međunarodnim i domaćim festivalima. 

Među ostalim, osvojio je nagradu Fipresci na Motovun Film Festivalu, nagradu za najbolji film na Liburnija Film Festivalu i najbolji dokumentarni film na Filmskom festivalu u Trstu, a dobitnik je i nagrade Oktavijan za Najbolji dugometražni dokumentarni film 2022.

Nakon Ivanca i Zagreba, film će se prikazati u Novoj Gradiški (5. svibnja i 7. svibnja), Velikoj Gorici (17. i 18. svibnja) te kinima Metropolis i Dokukino (Zagreb). 

Nastao je u produkciji kuće Fade In i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater