ZAGREB

Animafest: Rolf Giesen dobitnik Nagrade za izniman doprinos proučavanju animacije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Vijeće Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta Zagreb godišnju Nagradu za izniman doprinos proučavanju animiranog filma dodijelilo je jednom od najvažnijih svjetskih poznavalaca animacije, Rolfu Giesenu.

Nagrada tom kritičaru i  znanstveniku bit će uručena na 32. Svjetskom festivalu animiranog filma - Animafest Zagreb koji će se održati od 6. do 11. lipnja.

"Rolf Giesen kritičar je i znanstvenik veoma širokih vidika, jedan od najvažnijih svjetskih poznavalaca animacije, ali i važan proučavatelj srodnih stvaralačkih mogućnosti ljudske mašte, kao što su filmski specijalni efekti (gdje se animacija itekako koristi), ili žanrova fantastike i horora", stoji u obrazloženju nagrade.

Kako se ističe, sjajan je poznavatelj i zagrebačkih doprinosa nastanku i prikazivanju svjetskih vrhunaca animiranog filma, a svoja je znanja sa svijetom dijelio kroz brojna sveučilišna i javna predavanja, kroz muzejske i kinotečne izložbe i programe, te kroz monografske, historiografske i leksikonske knjige. 

"Surađivao je i na obrazovno-edukativnim filmovima i emisijama, no ponajprije je u svojim tekstovima i knjigama objavljenim na njemačkom i na engleskom jeziku uspješno obradio probleme kao što je filmska edukacija u digitalnoj eri", podsjeća se.

Svijet animacije zapazio ga je o tekstovima o gradnji likova i glumi u animiranom filmu, potom o animaciji u doba nacističke Njemačke, te o velikim temama kao što su kineska animacija (primjerice u knjizi Kineska animacija. Povijest i filmografija 1912-2012) i lutkarstvo u animaciji – u rasponu od povijesnih uzora do digitalne revolucije, od trikova u igranom filmu do potpuno animiranih filmova (u knjizi Lutkarstvo, animacija lutaka i digitalna era). 

"Prisutan u brojnim animacijskim platformama i forumima, Rolf Giesen predstavlja jedan od svjetionika i za današnje proučavanja animacije i za naraštaje koji dolaze na scenu", ističe se.

Rolf Giesen bit će i glavni izlagač na 9. Međunarodnom znanstvenom skupu Animafest Scanner IX 2022 koji će se održati od 7. do 8. lipnja.

Prijave za taj program traju do 15. ožujka, a svi filmski i medijski znanstvenici pozivaju se da predstave najnovija otkrića s područja animacije.

Cilj skupa je stvaranje sinergije teorijskog i praktičnog diskursa, kao i razmjene ideja između autora i znanstvenika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini