NOVA IZDANJA

VODNJANSKA ZNANSTVENICA PAOLA DELTON: Analiza narodne nošnje istočnog Jadrana

Rovinjski Centar za povijesna istraživanja čuva neke zanimljive i dragocjene grafičke zbirke povezane s područjem istočnog Jadrana

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Paola Delton (Foto La Voce del Popolo)

Paola Delton (Foto La Voce del Popolo)


Vodnjanska znanstvenica Paola Delton nedavno je objavila pri rovinjskom Centru za povijesna istraživanja knjigu "I costumi popolari dell'Adriatico orientale" (Narodna nošnja istočnog Jadrana).

Autorica je, dakako uz rad na drugim projektima, tijekom pet godina pripremala ovo djelo, a inače je zaposlena kao istraživačica pri rovinjskom Centru za povijesna istraživanja i učiteljica talijanskog jezika u Osnovnoj školi Vodnjan.

Knjiga je krajem prošloga mjeseca predstavljena putem webinara.

Rovinjski Centar za povijesna istraživanja čuva neke zanimljive i dragocjene grafičke zbirke povezane s područjem istočnog Jadrana.

Među njima istaknuto mjesto zauzima kolekcija tiskanih grafika koje predstavljaju tradicionalnu narodnu odjeću, odnosno gravure narodnih nošnji. Većina radova je izložena u prostorijama Centra.

Upravo ovom publikacijom predstavlja se na detaljniji način Zbirku grafika narodnih nošnji, uz stručnu analizu. U Zbirci se nalazi ukupno 231 primjerak, a skupljani su od samog osnutka Centra 1968. godine. Sve te grafike kazuju priču o istočnom Jadranu, od Venecije do Boke kotorske, o obali, otocima, poluotocima i dalmatinskom zaleđu, ženama i muškarcima, portretiranima u karakterističnim odjećama svoga zavičaja, s reprezentativnim predmetima i u pozama koje ih najbolje oslikavaju.

- Ova zbirka nam daje opis jednog sredozemnog zemljopisnog prostora tijekom dužeg povijesnog razdoblja. Najveći dio se odnosi na 19. stoljeće, uz važne naznake za stoljeća koja su prethodila i slijedila. U ovom su katalogu grafike grupirane po sadržaju, podrijetlu, autoru ili temi, kako bi se pojednostavilo čitanje. U prvom dijelu knjige napravljena je analiza grafika s posebnom pažnjom prema specifičnostima prikazanih subjekata u odnosu na povijest nošnje, dok su u drugom dijelu otisci reproducirani u cijelosti, kazala je autorica.

Vrijedno je to djelo, gdje je uložen veliki rad i trud prilikom prikazivanja određene društvene teme što može biti poticaj i drugim znanstvenicima za daljnja istraživanja.

Autorica koristi razne metode analize, uz vrlo detaljan opis te nošnje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter