DANAS U PODNE

SVEČANO OTVORENJE 25. SAJMA KNJIGE U ISTRI: Jedanaest dana uz tristotinjak gostiju i stotinu programa

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Ovogodišnja tema Sajma je "Gradovi u tijeku"

Program svečanog otvorenja prema scenariju pisca i dramaturga Gorana Ferčeca režira dugogodišnji suradnik Sajma Matija Ferlin. Program će voditi glumac Livio Badurina, dok će u središnjem dijelu nastupiti pulska jazz glazbenica, skladateljica i kantautorica Tamara Obrovac uz glazbenika Uroša Rakoveca

Svečano otvorenje 25. Sajma knjige u Istri čija je tema "Gradovi u tijeku" održat će se danas točno u podne u Domu hrvatskih branitelja. Ove godine čast otvorenja Sajma pripast će književniku Draganu Velikiću.

Glazbena šetnja

Dragan Velikić, od pulskog gimnazijalca postaje značajan europski pisac, višestruko nagrađen za svoja djela regionalnim i europskim nagradama. Jednom takvom – srednjoeuropskom nagradom Vilenica za izuzetan doprinos književnost, nagrađen je ove godine. Velikić je pisac više gradova, ali na početku njegovog obimnog i nagrađivanog djela bila je – Pula, kojoj se nerijetko u svom pisanju vraća. Svoji prvi, kultni roman "Via Pula" i recentni roman "Adresa" u hrvatskim izdanjima naklade MeandarMedia, Dragan Velikić predstavit će isti dan u 19 sati u Crvenom salonu, na glavnoj sajamskoj pozornici.

Program svečanog otvorenja prema scenariju pisca i dramaturga Gorana Ferčeca režira dugogodišnji suradnik Sajma Matija Ferlin. Program će voditi glumac Livio Badurina, dok će u središnjem dijelu nastupiti pulska jazz glazbenica, skladateljica i kantautorica Tamara Obrovac uz glazbenika Uroša Rakoveca. Za poseban ugođaj pri prvoj šetnji kroz Sajam pobrinut će se Akademski harmonikaški orkestar Muzičke akademije u Puli kojeg, pod vodstvom dirigenta i glazbenog pedagoga Denisa Modrušana, čine studenti Odsjeka klasične harmonike Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

"Obrovac na kvadrat"

Tamara Obrovac ove godine je sa Sajmom ostvarila i posebnu suradnju. U izdanju Sa(n)jam knjige u Istri objavljena je knjiga Obrovac, Ivan i Tamara, koncipirana kao svojevrstan likovno-poetski dijalog slikara Ivana Obrovca i njegove kćeri, glazbenice Tamare. Knjigu je uredila kustosica i povjesničarka umjetnosti Leonida Kovač, a likovno ju je oblikovao Mauricio Ferlin, dizajner i art direktor Sajma. Izdanje je hommage Ivanu Obrovcu, a prati i simultanu memorijalnu izložbu. Knjiga će premijerno biti predstavljena danas u 18 sati u Domu hrvatskih branitelja, dok će se izložba "Ivan Obrovac: Pantoskopije" uz glazbeno-vizualnu izvedbu "Obrovac na kvadrat" Tamara Obrovac Transhistria quarteta i video-projekciju Matije Debeljuha inspiriranu umjetničkim radovima Ivana Obrovca održati u 21 sat u Muzeju suvremene umjetnosti Istre.

Ovom izložbom zaključit će se program prvog sajamskog dana, dok će ga u 17 sati otvoriti pulski autori: fotograf Igor Zirojević, povjesničar Miroslav Bertoša i povjesničarka umjetnosti Paola Orlić predstavljanjem posljednjeg dijela trilogije "Pula – Grad Interval III: Pregaoci". Izložbu fotografija cjelokupne trilogije Sajam je otvorio u Muzejsko-galerijskom prostoru Sv. Srca i ondje će se moći pogledati do 15. prosinca.

Tijekom trajanja Sajma do 15. prosinca u 11 festivalskih dana gotovo 300 domaćih i inozemnih gostiju koje predvodi nobelovac Orhan Pamuk sudjelovat će u više od stotinu sajamskih programa.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater