U utorak 14. svibnja u Zagrebu

"SUTON & ZORA": Robert Pauletta izlaže u Muzeju za umjetnost i obrt

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA

Akademski slikar Robert Pauletta predstavit će se publici likovnom izložbom u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt. U ovom uglednom izložbenom prostoru Pauletta će premijerno izložiti svoje recentne radove na izložbi na izložbi pod nazivom "Suton & zora". Izložba se otvara u utorak 14. svibnja u 19 sati i već sada zaokuplja veliku pozornost javnosti.

Prema najavi "Suton & zora" donosi dio Paulettina svijeta koja će pružiti beskrajne mogućnosti za individualne interpretacije i shvaćanja vidljivog i nevidljivog.

- Kroz dvije suprotstavljene teme – nevidljivo i hiper-vidljivo, koncept izložbe propituje odnos s gledateljem u dva ciklusa. Prvi ciklus predstavlja monokromatske slike s motivima oružja vidljive tek kroz angažman gledatelja. Uz slike iz prvog ciklusa, bit će predstavljeni i prateći kinetički objekti. Poigravajući se s optičkim varkama i percepcijama vidljivog, skrivenog i iluzornog, drugi ciklus predstavlja djela izrazito naglašenog kolorita kroz geometrijske apstrakcije koje predstavljaju jedinstven Paulettin umjetnički potpis. Neki od radova iz druge, opozitne serije, stvaraju tzv. simultani kompleks zbog kojeg gledatelj percipiraju likove i boje koji ne postoje, ističe se u najavi.

Paulettina izložba u MUO moći će se razgledati do 9. lipnja.

Robert Pauletta rođen je 2. veljače 1961. u Premanturi. Srednju umjetničku školu pod vodstvom Ivana Obrovca pohađao je u Puli. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1985. godine u klasi prof. Ferdinanda Kulmera. Od 1983. do 1985. surađuje u atelijeru Ede Murtića, a 1987. godine jedan je od osnivača HDLU-a Pule, kasnije HDLU-a Istre. Od 1991.- 2003. radi kao profesor u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli; jedan je od osnivača te iste škole. Koncem 90-ih surađuje s redateljem Robertom Raponjom i realizira niz scenografija za predstave u INK-a. Potom je bio voditelj Udruge MMC Luka, a od 2009. godine posvećuje se isključivo profesionalnom umjetničkom radu. Godine 2013. osniva Umjetničku organizaciju Robot, te u Puli s kolegama Bojanom Šumonjom i Teom Bičić pokreće rad galerije POOLA. Sudjelovao je na mnogobrojnim skupnim izložbama i bijenalima. Višestruko je nagrađivan. Samostalno je izlagao 100-tinjak puta u glasovitim galerijama i muzejima Hrvatske i inozemstva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of