INOVATIVNA SLIKOVNICA

ŠEST TOČKICA. UPOZNAJMO SVIJET SLIJEPIH I SLABOVIDNIH: Maja Čerljenko na jednostavan i kreativan način predstavila pismo slijepih

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Naslovnica slikovnice Maje Čerljenko

Naslovnica slikovnice Maje Čerljenko


Riječ je o slikovnici namijenjenoj upoznavanju svijeta slijepih i slabovidnih uz ilustracije učenika medulinske škole dr. Mate Demarina pod vodstvom profesorice likovnog Mirjane Konta

"Šest točkica. Upoznajmo svijet slijepih i slabovidnih" naziv je slikovnice Maje Čerljenko koja je objavljena u izdanju Općine Medulin, a predstavljena je u subotu navečer na medulinskoj placi.

Riječ je o slikovnici namijenjenoj upoznavanju svijeta slijepih i slabovidnih uz ilustracije učenika medulinske škole dr. Mate Demarina pod vodstvom profesorice likovnog Mirjane Konta.

Sustav od šest točaka

Čerljenko, kako je i naglasila tijekom promocije, željela je, nakon susreta i suradnje s Udrugom slijepih Istarske županije i predsjednikom Zlatkom Kuftićem, realizirati slikovnicu koja je namijenjena i slijepim i slabovidnim osobama, ali i pokazati ostalima, prije svega djeci, kako slijepi čitaju, što je to Brailleovo pismo, odnosno brajica i kako svako slovo brajice je osmišljeno sustavom od šest točaka klasificiranih brojevima od jedan do šest te organiziranih u dva stupca s po tri točke.

- Djeca i odrasli koji ne vide služe se posebnim pismom - brajicom koje ima samo šest točkica. Opipajte ih, osjetite pod prstima, povežite ih sa slovima iz abecede koju već poznajete i zabavite se učeći novo pismo, kazala je urednica Marijeta Matijaš.

O važnosti ovoga projekta govorio je i Zlatko Kuftić, uz riječi zahvale Maji Čerljenko za njezin trud i rad, a Mirjana Konta kazala je da je njoj i njezinim učenicima bilo iznimno drago biti dijelom toga projekta.

- Pred vama se nalazi još jedan primjer sinergije riječi i slike, umjetnice i dječje mašte, zaključila je Konta.

Vrijedna djeca pročitala su i neke od stihove iz ove knjige, a cjelokupan program priveden je kraju nastupom polaznika Plesnog studija Pirueta.

Dinamično i neposredno

U recenziji je Vanja Glavaš, ravnateljica Dječjih vrtića Bubamara Ližnjan napisala "autorica u slikovnici na djeci poznat i razumljiv način - abecedom, nudi učenje brajice na jednostavan način". Tatjana Grgorović, također jedna od recenzentica, zapisala je "obojenim pjesničkim slikama, vrlo dinamično i neposredno, autorica izmjenjuje motive i ulazi u srca i domove djece i odraslih".

Pozdravne riječi u ime Općine Medulin rekla je Sonja Barbara Bader.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter