NOVA SLIKOVNICA MAJE ČERLJENKO

"BUDI KOMPA": Kako biti svačiji prijatelj

Prijateljstvo, tolerancija, međusobno razumijevanje i uvažavanje, različitosti, predrasude – o svemu tome, kao i o tomu kako cijeniti sebe i druge, kako postupiti u slučaju vršnjačkog nasilja, cyberbullinga – slikovnica Maje Čerljenko "Budi kompa - kako biti svačiji prijatelj" progovara osim kroz riječi i stihove autorice i kroz ilustracije za koje su zaslužni učenici 6.a OŠ dr. Mate Demarin Medulin pod vodstvom profesorice Mirjane Konta

| Autor: Glas Istre
S predstavljanja nove slikovnice Maje Čerljenko (Foto: Sonja-Barbara Bader i Udruga MedulinArt)

S predstavljanja nove slikovnice Maje Čerljenko (Foto: Sonja-Barbara Bader i Udruga MedulinArt)


Nova, treća po redu, slikovnica autorice Maje Čerljenko, pod naslovom "Budi kompa – kako biti svačiji prijatelj" predstavljena je u Multimedijalnom centru Općine Medulin. Uz autoricu, slikovnicu su publici predstavile recenzentice Vanesa Begić i Sonja Štević-Mijošek te suradnica, profesorica likovne kulture Mirjana Konta.

Kreativno i angažirano

- Tema kojom se bavi i o kojoj kroz jednostavne, jasne, fluidne i prisne stihove i riječi progovara Maja u slikovnici "Budi kompa", značajna je i aktualna u ovom vremenu kada djeca žive paralelno i u stvarnom i u virtualnom svijetu, istaknula je recenzentica Vanesa Begić. Kreativna kroz riječi, kroz likovno stvaralaštvo i druge umjetničke izraze, autorica je u ovoj, kao i u svoje prethodne dvije slikovnice "Kad se miće ruke slože" i "Šest točkica", odlučila pisati i time osvješćivati svoju čitalačku publiku, i to ne samo i isključivo dječju, čak naprotiv, o potrebama, položaju i životu osoba s poteškoćama, bilo da se radi o gluhim i nagluhim osobama, onima slabovidnima i slijepima, ili u posljednjem slučaju svima onima koji trpe neki oblik nasilja i nailaze na zapreke i zidove netolerancije. U tome je uspjela svaki puta i na tome joj čestitamo, dodala je Vanesa Begić.

Recenzentica Sonja Štević-Mijošek, psihologinja medulinske Osnovne škole dr. Mate Demarina, istaknula je da Majina prisnost i dobrota, jednako kao i neizmjerna kreativnost, nisu ni mogli no rezultirati ovom zaista predivnom knjižicom, vrijednih i svevremenih poruka, jednako bitnih za djecu kao i za odrasle.

Foto

Prijateljstvo, tolerancija, međusobno razumijevanje i uvažavanje, različitosti, predrasude – o svemu tome, kao i o tomu kako cijeniti sebe i druge, kako postupiti u slučaju vršnjačkog nasilja, cyberbullinga – slikovnica "Budi kompa" progovara osim kroz riječi i stihove autorice i svojim ilustracijama, a za koje su zaslužni učenici 6. a OŠ dr. Mate Demarin Medulin pod vodstvom profesorice Mirjane Konta.

Napominjući da je suradnja s Majom Čerljenko i udrugom MedulinArt, čija je Maja članica, započela već na projektu pripreme prve slikovnice, prije tri godine, Mirjana Konta je kazala da svaki puta učenici koji svojim likovnim radovima promišljaju o temama i prethodno pripremljenim tekstovima autorice, iznenađuju svojim idejama, interpretacijama i kreativnošću kao i zrelošću radova. Zahvaljujući se autorici, profesorica Konta izrazila je nadu i spremnost da se suradnja nastavi i na budućim projektima kojih će zasigurno biti još mnogo.

Suradnici na projektu

Maja Čerljenko, kratkim se i emotivnim obraćanjem zahvalila posjetiteljima promocije, kao i svojim najmilijima na bezrezervnoj podršci, jednako kao i kolegicama, prijateljicama iz udruge MedulinArt, posebno donedavnoj predsjednici Ivani Demarin, kojoj je upravo ova slikovnica i posvećena. Zahvalila se i svim suradnicima na ovom projektu, a to su urednica i lektorica Marijeta Matijaš, Kreacija j. d. o. o., recenzentice doc.dr.sc. Marlena Plavšić, Vanesa Begić, Irena Mosić-Šajatović, Sonja Štević-Mijošek, za grafičko oblikovanje Maji Škiljaica, Kreativni kotačić j.d.o.o, te za ilustracije učenicima 6. a OŠ dr. Mate Demarin Medulin i prof. Mirjani Konta. Zahvale je uputila i Općini Medulin, koja je financirala projekt i kao izdavač stoji iza sve tri dosad tiskane slikovnice.

Čestitke na projektu uputio je i načelnik Općine Medulin Ivan Kirac, a program promocije obogatile su glazbenim nastupom kantautorica Elis Lovrić, te novinarka Dorina Tikvicki koja je pročitala nekoliko pjesama iz slikovnice. Cijeli događaj je moderirala nova predsjednica udruge MedulinArt Sandra Veršić.

Slikovnica "Budi kompa – kako biti svačiji prijatelj" tiskana je u 600 primjeraka u tiskari Grafomark Zagreb, u izdanju Općine Medulin, a moći će se nabaviti neposredno kod autorice. Općina će svojim primjercima obogatiti knjižni fond medulinske osnovne škole, Dječjeg vrtića Medulin te Općinske čitaonice u Vinkuranu, kako bi ovaj naslov bio dostupan što većem broju djece.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini