DO 25. VELJAČE

Raspisan natječaj za Nagradu "Višnja Machiedo"

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Hrvatski PEN centar ustanovio je 2013. godine Nagradu "Višnja Machiedo" za najbolje književno-esejističko djelo napisano na hrvatskom jeziku u produkciji nakladnika registriranih u Republici Hrvatskoj i objavljeno u razdoblju od 15. prosinca 2019. do 15. prosinca 2020. godine.

Prijedloge za dodjelu nagrade mogu podnositi građani RH, javni i drugi djelatnici u kulturi, udruge i druge pravne osobe u kulturi, ustanove u kulturi i ostale pravne osobe koje imaju sjedište u Republici Hrvatskoj. Prijedlog za dodjelu nagrade treba biti pismeno obrazložen. Obrazloženje prijedloga mora sadržavati osnovne podatke o autorici/autoru, odnosno koautorima predloženim za dodjelu nagrade, te obrazloženje razloga za dodjelu nagrade. Knjige (pet primjeraka) se šalju na adresu Hrvatskog PEN centra (Basaričekova 24, 10 000 Zagreb), a rok za predaju je 25. veljače 2021. (u slučaju dostave na adresu – od 9 do 15 sati). Nagrada "Višnja Machiedo" sastoji se od novčanog iznosa 10.000 kuna i plakete.

Ocjenjivački sud čine Tomica Bajsić, Nadežda Čačinovič, Miroslav Kirin, Mladen Machiedo i Sibila Petlevski. Svečana dodjela nagrade je 27. ožujka – na rođendan Višnje Machiedo, što se u ovim izvanrednim okolnostima može odgoditi za mjesec lipanj 2021. godine.

Prva dobitnica Nagrade "Višnja Machiedo" bila je Ingrid Šafranek za knjigu Bijela "tinta". Drugi dobitnik bio je Viktor Žmegač za knjigu "Europa x 10", a treća dobitnica Renata Jambrešić Kirin za knjigu "Korice od kamfora". Potom, četvrta dobitnica bila je Morana Čale za knjigu "O Duši i tijelu teksta: Polić, Kamov, Krleža, Marinković", peta Ljiljana Filipović za knjigu "Klub krivaca", šesta Dorta Jagić za "Veće od kuće", a sedmi dobitnik Slobodan Šnajder za "Umrijeti u Hrvatskoj".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini