POSVEĆENO AKADEMIKU JOSIPU BRATULIĆU

PULSKI DANI ESEJA: Tragovima posljednjeg istarskog glagoljaša

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Ovogodišnji, 17. Pulski dani eseja privedeni kraju (Danilo MEMEDOVIĆ)

Ova cijenjena i ugledna manifestacija bila je posvećena akademiku Josipu Bratuliću za njegov 80. rođendan, a akademik je vrlo pažljivo pratio sva izlaganja koja su obuhvatila razne tematske i interesne sfere njegova rada i djelovanja

Možda i do sada najbolje posjećeni Pulski dani eseja održani su u petak i u subotu u prostorima Kluba hrvatskih književnika "Dr. Ljubica Ivezić" u staroj tiskari te na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile.

Ova cijenjena i ugledna manifestacija bila je posvećena akademiku Josipu Bratuliću za njegov 80. rođendan, a akademik je vrlo pažljivo pratio sva izlaganja koja su obuhvatila razne tematske i interesne sfere njegova rada i djelovanja.

Ne miruje

Kako je naglasio dr. Boris Domagoj Biletić, inicijator i voditelj manifestacije, svi će radovi biti tiskani u jednom od narednih brojeva časopisa Nova Istra, kao što je to bio slučaj sa svim radovima s dosadašnjih Pulskih dana eseja.

Bratulić je samo kratko rekao da je davno penzioniran, ali da nije u mirovini i da nipošto ne miruje.

Milorad Stojević osvrnuo se na Bratulićeve "Istarske književne teme", definirajući Bratulića poput posljednjeg istarskog glagoljaša, koji u svome stvaralaštvu donosi veliki broj tema uz iznimne jezične opservacije.

Stojević se osvrnuo i na Bratulićev pogled na glagoljicu i njegovo iscrpno, detaljno i iznimno proučavanja toga važnog dijela povijesti i kulture. Ovaj je esejist govorio i o Bratulićevoj ljubavi prema samim tekstovima i njihovoj analizi.

Sanja Roić, talijanistica među brojnim kroatistima, kako se sama definirala, prisjetila se svoje suradnje s Bratulićem te osvrnula na njegov "Fortis", odnosno analizirala je djelo koje je uredio i za tisak priredio akademik Bratulić, a naslovljeno je "Put po Dalmaciji/Alberto Fortis", iz 1984. godine.

Istaknula je i da Bratulić navodi da je najznačajniji "fortisolog" bio Žarko Muljačić, te naglasila je važnost ovoga djela i načina na koji je akademik Bratulić to pripremio za tisak.

Aleja glagoljaša

Anton Šuljić osvrnuo se pak na Bratulićev hrvatski/istarski testament - Aleja glagoljaša, a u povodu trećeg izdanja knjige. On je istaknuo važnost zavičajne komponente u cijelom Bratulićevom stvaralaštvu, te govorio je i o odnosu pojedinaca prema zavičaju. Bilo je govora i o fenomenu unutarnjeg zavičaja, posebnog, osobnog, te o vrsnom poznavanju Aleje glagoljaša kod Bratulića.

Mikulaco se osvrnuo na "Horvatsku domovinu", govoreći i o tome da su pojmovi kao dom, zavičaj, domovina i domoljublje izgubili svoj primarni i prvotni značaj.

Bratulićevo 19. stoljeće, odnosno književno-povijesni pristup bila je tema eseja Perine Meić, koja je govorila vrlo nadahnuto o djelovanju toga akademika, a Daniel Načinović tragom jedne akademikove knjige osvrnuo se na Josipa Bratulića u obzoru lijepih stvari.

Načinovićev je esej bio vrlo nadahnut i lirski, poput ove Bratulićeve knjige. Tijekom izlaganja moglo se čuti i kako uvijek akademik Bratulić ističe da treba pisati barem karticu teksta dnevno, svakodnevno, stalno, te da su kod njega mnoge književne vrijednosti itekako važne i posebne.

Uvijek nadahnuta Jelena Lužina predstavila je esej "Bepo Bratulić ili O unanimizmu", gdje je pokazala vrlo dobro poznavanje raznih aspekata akademikova rada i djelovanja, Goran Filipi

imao je za temu "Ornitonimi u Habdelićevu Dikcionaru", Mirko Ćurić "Bratulićev Strossmayer", Nevio Šetić "Naša Sloga? 1870. -

a Franjo Nagulov "Josip Bratulić, prir.: Vukovar: Spomenica

Matice hrvatske u povodu desete obljetnice vukovarske tragedije 1991. - 2001.".

Svaki od ovih autora predstavio je jedan segment djelovanja ovoga akademika, iznimno bogate karijere te neumorna duha i stvaranja.

Održavanje manifestacije omogućili su Grad Pula, Istarska županija, Ministarstvo kulture RH, Turistička zajednica grada Pule i Općina Sv. Petar u Šumi, a organizatori su Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika Pula i Matica hrvatska Zagreb.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of