NAJNOVIJEZA AKADEMIKOV 80. ROĐENDAN

Pulski Dani eseja POSVEĆENI JOSIPU BRATULIĆU

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Josip Bratulić (O. ALUJEVIĆ)

Prvoga dana, u petak, 18. listopada u 10 sati u prostorima Kluba hrvatskih književnika bit će proglašenje dobitnika ovogodišnje nagrade "Zvane Črnja" za najbolju knjigu eseja u proteklih godinu dana

Ovogodišnji Pulski dani eseja na programu su u petak, 18. i u subotu, 19. listopada i posvećeni su akademiku Josipu Bratuliću koji slavi 80. rođendan. Ove će se godine održati u prostoru Kluba hrvatskih književnika "Dr. Ljubica Ivezić" u staroj tiskari, gdje je sjedište Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika te na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Nagrada "Zvane Črnja"

Utemeljitelj ove manifestacije te ujedno voditelj programa dr. Boris Domagoj Biletić istaknuo je da su pozvani eminentni stručnjaci koji će predstaviti raznolike aspekte Bratulićeva rada i djelovanja. Prvoga dana, u petak, 18. listopada u 10 sati u prostorima Kluba hrvatskih književnika bit će proglašenje dobitnika ovogodišnje nagrade "Zvane Črnja" za najbolju knjigu eseja u proteklih godinu dana.

Potom će od 11.30 na Filozofskom fakultetu biti upriličena prva sesija izlaganja. Valnea Delbianco imat će izlaganje "Fala delu i težaku! Uz rođendansku čestitku Josipu Bratuliću", Miroslav Bertoša govorit će "O inovacijskoj interpretaciji Istarskoga razvoda u ranome razdoblju znanstvenoga rada Josipa Bratulića", Josip Lisac imat će temu "Stoljeća hrvatske književnosti i Josip Bratulić", a Stipe Botica "Josip Bratulić i Matica hrvatska". Ružica Pšihistal ima za temu "Kršćanski humanizam kao forma mentis Bratulićeva pristupa književnosti i kulturi", a Mladen Kušec "Zagonetno putovanje".

Nakon predaha izlagat će Ivan Jurković "Rad akademika Josipa Bratulića na povijesnim izvorima", Josip Šiklić "Josip Bratulić i Čakavski sabor - s osobitim obzirom na Istru kroz stoljeća", Evelina Rudan "Kad je filologija bila STEM", Stipan Trogrlić "Bratulićeve Priče o lijepim stvarima ili Blagdan skromnih darova: prožimanje i sklad naravnog i nadnaravnog", Ljubica Ćosić "Prinos leksikona Hrvatske glagoljice Josipa Bratulića hrvatskoj enciklopedistici", te Irvin Lukežić "Zabilježbe o Josipu Bratuliću".

Zanimljiva izlaganja

Drugoga dana, u subotu, 19. listopada od 10 sati u prostorima Kluba hrvatskih književnika izlagat će Milorad Stojević "Bratulićeve Istarske književne teme", Sanja Roić "Bratulićev Fortis", Anton Šuljić ima za temu "Bratulićev hrvatski/istarski teštament - Aleja glagoljaša (u povodu 3. izdanja knjige)", Daniel Mikulaco imat će esej "Horvatska domovina", Perina Meić "Bratulićevo 19. stoljeće - književnopovijesni pristup", a Daniel Načinović "Josip Bratulić u obzoru lijepih stvari - Tragom jedne knjige".

Nakon predaha u istome prostoru Jelena Lužina predstavit će esej "Bepo Bratulić ili O unanimizmu", Goran Filipi "Ornitonimi u Habdelićevu Dikcionaru", Mirko Ćurić "Bratulićev Strossmayer", Nevio Šetić "Naša Sloga“ 1870. - 1915. kao izvor o događajima s nacionalno integracijskim značenjem u hrvatskim zemljama", Milan Bešlić ima kao temu "Likovna komponenta u opusu Josipa Bratulića", a Franjo Nagulov "Josip Bratulić, prir.: Vukovar: Spomenica Matice hrvatske u povodu desete obljetnice vukovarske tragedije 1991. - 2001.".

Održavanje manifestacije omogućili su Grad Pula, Istarska županija, Ministarstvo kulture RH, Turistička zajednica Grada Pule i Općina Sv. Petar u Šumi. Organizatori su Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika Pula i Matica hrvatska Zagreb.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam