MAJDA MILEVOJ KLAPČIĆ

PREPORUKE SREDNJOŠKOLSKE KNJIŽNIČARKE ZA MLADE I ODRASLE: Neka svaka godina bude godina čitanja u kojoj se ne trebamo hrvati s knjigom

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Majda Milevoj Klapčić: "Naša je školska knjižnica poznata po učenicima-čitačima, strastvenim čitateljima"

Majda Milevoj Klapčić: "Naša je školska knjižnica poznata po učenicima-čitačima, strastvenim čitateljima"


Majda Milevoj Klapčić, knjižničarka Srednje škole Mate Blažine Labin, dobitnica nagrade Ministarstva obrazovanja za najbolje odgojno-obrazovne djelatnike u 2021. godini, preporučila je knjige, kako za učenike, tako i za one nešto starije.

"Putar i Parizer" Jerka Mihaljevića

- Naša je školska knjižnica poznata po učenicima-čitačima, strastvenim čitateljima. Tako smo prošle godine na online natjecanju iz čitanja koje već godinama organizira Hrvatska mreža školskih knjižničara, a zove se Mreža čitanja, imali učenicu koja je bila treća između 500 najboljih učenika na državnoj razini natjecanja, dok je na regionalnom natjecanju bila prva. Naša maturantica Danijela Daič je u Mjesecu hrvatske knjige promovirala svoj knjižni blog Frklica. U našoj se školskoj knjižnici vodimo idejom da knjige ne trebaju praznike provoditi u knjižnici, već u rukama i domovima svojih čitatelja. Uz našu školsku knjižnicu čitaju cijele obitelji, jer učenici posuđuju osim za sebe knjige i za roditelje, none pa i cije… Ili za stariju braću i sestre, naše bivše učenice, stručne knjige koje im trebaju za seminare na fakultetu. Obzirom da u svim knjižnicama statistički gledano muška populacija slabije čita, preporučit ćemo najprije knjige za dečke, veli Milevoj Klapčić.

"Putar i Parizer" Jerka Mihaljevića knjiga koja je ove godine prva na popisu za čitanje u 9. ciklusu projekta Mreža čitanja - kviz za poticanje čitanja i kreativnosti za šk. god. 2021./2022.

Ovogodišnja tema natjecanja je "U mreži suvremenih hrvatskih pisaca". Radi se o putopisu, putovanju na more četiri prijatelja, definitivno namijenjen ovoj novoj školskoj generaciji – generaciji Z, odrasloj u doba interneta, priči o prijateljstvu.

"Gospodar muha" Williama Goldinga distopijski i alegorijski je roman o skupini dječaka koji jedini preživjeli nakon zrakoplovne nesreće, pronađu svoj spas na pustom otoku. Knjigu su kao naslov za izbornu lektiru odabrale profesorice hrvatskog jezika koje uvijek za potrebe nastave naručuju odlične naslove, ističe ova knjižničarka.

"Apsolutno istinit dnevnik Indijanca na određeno vrijeme" Sherman Alexie naslov koji je apsolutni hit u ovoj knjižnici, roman je koji je bio na popisu za natjecanje Mreža čitanja prije nekoliko godina. Radi se o humorističnom romanu, pisanom od bistrog četrnaestogodišnjaka odraslog u indijanskom rezervatu. Roman sadrži i ilustracije vezane uz sam tekst, i kao što je rekao jedan učenik, "pročitao sam ga u tri sata i bome se nasmijao", navodi ova knjižničarka.

"Normalni ljudi" Sally Rooney

Što se tiče preporuka za cure, veli Milevoj Klapčić, tu je knjiga "Normalni ljudi" Sally Rooney koju bi, po riječima jedne učenice, "trebala pročitati svaka cura, i jedna od rijetkih prilika u kojoj su knjiga i serija snimljena po knjizi istovjetne".

"Poštovani kukci i druge jezive priče", Maša Kolanović – zbirka je kratkih priča u kojoj se mogu pronaći brojne poveznice s Kafkinom "Preobrazbom". "Bijelo se pere na 90" Bronje Žakelj je sjećanje na odrastanje 70-ih i 80-ih godina, autobiografiji, romanu sjećanja pisanom u obliku razgovora s majkom koju je Bronja izgubila s 14 godina.

Za odrasle ili one koji se tako osjećaju, ova knjižničarka preporučuje djela "Mlada nevjesta" Alessandra Baricca, što je svojevrsna bajka za odrasle, u kojoj se opisuje neobična plemićka obitelj u koju dolazi buduća, mlada nevjesta. Potom su tu "Izgubljene djevojke Pariza" Pam Jenoff. Roman se dotiče teme feminizma, oduzimanja zasluga, laži, makijavelizma…

"Neka svaka godina bude godina čitanja u kojoj se ne trebamo hrvati s knjigom", zaključuje Majda Milevoj Klapčić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater