IZIDOR CANKAR

NAGRADA I U HRVATSKIM RUKAMA: Ugledno priznanje struke za hrvatske povjesničare umjetnosti i filma

Riječ je o kapitalnom djelu nastalom u povodu iznimno posjećene i medijski popraćene izložbe otvorene u Modernoj galeriji u Ljubljani 2019. godine. Uz kolege iz Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije, koautori izložbe i monografije su hrvatski povjesničari umjetnosti – dr. sc. Lovorka Magaš Bilandžić s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Petar Prelog s Instituta za povijest umjetnosti te povjesničar filma Daniel Rafaelić

| Autor: Lara BAGAR
Laureati -  Petar Prelog, Lovorka Magaš Bilandžić, Daniel Rafaelić

Laureati - Petar Prelog, Lovorka Magaš Bilandžić, Daniel Rafaelić


Jedna od najuglednijih slovenskih strukovnih nagrada, Priznanje "Izidor Cankar" Slovenskog društva povjesničara umjetnosti, ovaj put odlazi i u hrvatske ruke.

Na prijedlog grupe profesora Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani, komisija za dodjelu nagrade jednoglasno je odlučila Priznanje "Izidor Cankar" dodijeliti urednicima i autorima monografije "Na rubu: Vizualna umjetnost u Kraljevini Jugoslaviji (1929.-1941.)."

Riječ je o kapitalnom djelu nastalom u povodu iznimno posjećene i medijski popraćene izložbe otvorene u Modernoj galeriji u Ljubljani 2019. godine. Uz kolege iz Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije, koautori izložbe i monografije su hrvatski povjesničari umjetnosti – dr. sc. Lovorka Magaš Bilandžić s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Petar Prelog s Instituta za povijest umjetnosti te povjesničar filma Daniel Rafaelić.

Umjetnost Kraljevine Jugoslavije

"Velika je čast primiti Priznanje Izidorja Cankarja koje bijenalno dodjeljuje Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo za istaknute doprinose iz povijesti umjetnosti, a kojim su ove godine nagrađeni urednici i autori tekstova u monografiji "Na rubu: vizualna umjetnost u Kraljevini Jugoslaviji (1929–1941.)". Kustos izložbe dr. sc. Marko Jenko okupio je tim stručnjaka iz regije koji su sudjelovali u izboru građe i napisali popratne tekstove posvećene pojedinim dionicama – od slikarstva i kiparstva do filma i fotografije, sudjelovanja Kraljevine Jugoslavije na Venecijanskom bijenalu itd.

Naslovnica nagrađene monografije

Izložba i nagrađena monografija rezultirale su novim sagledavanjem kompleksnog desetljeća te različitih pojava koje su obilježile umjetnost 1930-ih, a dobra recepcija izložbe i ova nagrada potvrđuju da je uloženi trud u realizaciji ovoga međunarodnog projekta prepoznat od strane šire i stručne javnosti, rekla je o ovom značajnom priznanju dr. sc. Lovorka Magaš Bilandžić, koja je obradila dionicu posvećenu fotografiji 1930-ih u Kraljevini Jugoslaviji.

Filmski počeci

Priznanje Izidor Cankar, nakon slovenskog ICOM-a, druga je u nizu važnih strukovnih nagrada kojom se ova izložba ovjenčala, a na filmski "dio priče" osvrnuo se Daniel Rafaelić: "Domaći kraljevinski filmski počeci, ali i njihov međunarodni odjek, i danas ispunjavaju ponosom, s obzirom na to da je u to vrijeme bavljenje filmom značilo ujedno i investiranje vlastitog - dakle ne državnog - novca te tržišno natjecanje s Hollywoodom i Babelsbergom. Ono što je tada, u filmskom smislu uspjelo Mariji Jurić Zagorki nije Titu Strozziju; ono što je uspio u Berlinu, Franjo Ledić nije uspio ostvariti u Zagrebu. Ipak, njihovi vrhunski umjetnički napori osigurali su nama danas mirnu znanstveno-istraživačku savjest - i jednu vrhunsku izložbu. Nagrada "Izidor Cankar" time ispunjava zahvalnošću i ponosom, ali u daljnjoj karijeri i obvezuje.

Dodjela nagrada održat će se u Ljubljani 22. rujna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of