POEZIJA I PRIRODA

Međunarodni susret Šumskih pjesnika kod ponora Butori: STIHOVI U TIŠINI ŠUME UZ PLAMSAJ OGNJA

Mjesto uz cestu Marušići – Oprtalj već 11 godina omiljeno je okupljalište zaljubljenika u poeziju i prirodu. Svoju dugovječnost Šumski pjesnici mogu zahvaliti mnogočemu. Jedna od posebnosti je blizina slapa Butori koji tu ponire. Nažalost, ove godine čitanju poezije nije se pridružio njegov šum, potok koji u prekrasnom slapu ponire je presušio. Ipak, u toploj noći, uz svjetlost baklji, lučica i krijesa, bez rasvjete i razglasa, poeziju su čitali pjesnici iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Italije i Mađarske

| Autor: Luka JELAVIĆ
Stihovi u tihoj ljetnoj noći i šumskoj tišini (Snimio Luka Jelavić)

Stihovi u tihoj ljetnoj noći i šumskoj tišini (Snimio Luka Jelavić)


I ove godine, prvog petka u kolovozu, u neposrednoj blizini slapa i ponora Butori nedaleko Šterne, u grožnjanskoj općini, okupili su se sudionici nesvakidašnje manifestacije Šumski pjesnici. To je mjesto uz cestu Marušići – Oprtalj već 11 godina omiljeno okupljalište zaljubljenika u poeziju i prirodu. Svoju dugovječnost koja je već prešla u tradiciju Šumski pjesnici mogu zahvaliti mnogočemu. Jedna od posebnosti je blizina slapa Butori koji tu ponire. Nažalost, ove godine čitanju poezije nije se pridružio njegov šum, potok koji u prekrasnom slapu ponire je presušio. Ipak, u toploj noći, uz svjetlost baklji, lučica i krijesa, bez rasvjete i razglasa, pjesnici su čitali svoje odabrane radove na svom jeziku i zahvaljivali na pljesku posjetitelja koji su se rasporedili po usahloj travi ili na balama sijena.  

Na materinjem jeziku

Šumske pjesnike pokrenuli su 2011. godine poznati svjetski putnik Goran Blažević, osnivač Udruge za promicanje sporog kretanja "Piano" i pjesnikinja i prevoditeljica Maja Klarić iz Šibenika. Susret se od tada redovito održava uz stalnu podršku Općine Grožnjan. Tema i cilj susreta nadovezuju se na ideju povratka prirodi, suživota s njom kao i održivog korištenja prirodnih resursa i ekološki osviještenog načina života. Namjera je organizatora da se širi broj sudionika, suradnika, partnera i sponzora, ali pod uvjetom da susreti ostanu konceptualno i izvedbeno jednaki prvom susretu iz 2011. godine, odnosno s minimalnom intervencijom u krajolik. U večernjim satima započinje čitanje pored krijesa, na hrvatskom i na materinjim jezicima gostujućih pjesnika.

Ove godine svoju su poeziju čitali Daniel Radočaj iz Pule, Jana Prević Finderle iz Pazina, gošća iz Srbije Jelena Paligorić, a kao predstavnik Slovenije Aljoša Pužar. Iz Mostara je u Butore stigao Mirko Božić, a iz Italije pjesnikinje Isabella Serra i Cristina Micelli. Neki od njih su već dolazili na susrete pjesnika, ali jedini od prvog izdanja, svake godine dolazi mađarski pjesnik Tibor Weiner Sennyey. Čitanje poezije na gitari je pratio, a kasnije i zabavljao pjesnike i posjetitelje kantautor Ivan Škrabe iz Jastrebarskog.

Uređena Aleja pjesnika

Do mjesta gdje se okupljaju pjesnici vodi uređena staza, a uz nju su kamene ploče, škrile, na kojima Darko Brajković Njapo ispisuje stihove pjesnika koji sudjeluju na toj manifestaciji, gradeći jedinstvenu Aleju pjesnika. Tu je i kućica puna knjiga, mala šumska knjižnica, otvorena cijelu godinu, gdje posjetitelji mogu posuditi neku knjigu, mogu donijeti i dopuniti fond novih knjigama. Inače, lani je, na desetu obljetnicu Šumskih pjesnika, u blizini ceste postavljena i informativna ploča.

Foto

- Cijeli ovaj projekt nastao je s ciljem da ljude pozovemo da se barem na jednu noć vrate u šumu, da sjednu na travu, da osjete tišinu šume, uz vatru i vodu. I danas težimo tom cilju, jer šumi sigurno nikada nismo bili potrebniji, a i šuma nama. Imamo sreću da možemo sjesti na travu i uživati u tišini. Ove godine nastavljamo s uređivanjem Aleje pjesnika, pa je naš prijatelj Darko Brajković Njapo nastavio s postavljanjem kamenih škrila. Ove je godine postavio tri škrile s pjesmama lanjskih sudionika. Želimo da ponor Butori bude poznat po pjesnicima i Aleji pjesnika, rekao je Goran Blažević zahvaljujući na potpori Općini Grožnjan.

- Ovdje bez tehnologije i tehničkih pomagala postoji samo poezija koju nam prenose njeni autori, naši gosti. Kroz godine ovaj se susret pjesnika obogaćuje i drugim sadržajima, drago mi je da se pretvorio u tradicionalnu manifestaciju, naročito danas u vrijeme moderne tehnike i tehnologije, a od svega imamo ovaj oganj, kao dio prirode, poručio je načelnik Općine Grožnjan Claudio Stocovaz pozdravljajući sve sudionike ovogodišnje manifestacije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater