FELJTON (5/5)

Iz knjige Sanjina Španovića "Zeko - biografija Velimira Zajeca": Dinamo je 1983. trebao biti prvak drugi put zaredom, NO ĆIRO JE ODBIO NAMJESTITI UTAKMICU

Novinar Miro Rede kaže da bi svi drugi treneri bili praktični i učinili isto, no ne i Miroslav Blažević. "Osilio se te sezone i postao je presamouvjeren, premalo je mislio na krajnji rezultat, a previše na mogućnost svoje slave. Ti kompromisi koji su bili Dinamu nuđeni, doveli bi ga do prvog mjesta jer drugačije nije moglo" kaže Rede

Nikad nisam povrijedio sport, znao sam ako ga tu povrijedim, reći će - ni on nije čist, Bog zna kako je osvojio prvo prvenstvo, rekao je Miroslav Ćiro Blažević (Snimio Damjan Tadić/Cropix)

Nikad nisam povrijedio sport, znao sam ako ga tu povrijedim, reći će - ni on nije čist, Bog zna kako je osvojio prvo prvenstvo, rekao je Miroslav Ćiro Blažević (Snimio Damjan Tadić/Cropix)


U Zagrebu će svibanj 1983. godine za Dinamo biti ipak mjesec spektakla, čekaju ih tri derbija protiv Zvezde, Partizana i Hajduka i finale Kupa protiv Slobode. Prilika je i dalje da se sve privede kraju uz dvostruku krunu.

Zajec je već i kolo prije derbija sa Zvezdom u tadašnjem Titogradu bio najbolji igrač utakmice, ali u zadnjih deset minuta utakmice Dinamo prima dva nesmotrena gola i upisuje neočekivani poraz. Sve vraćaju protiv Zvezde. Pred 55.000 gledatelja pobjeđuju 2:1, s dva gola Bore Cvetkovića, od kojeg je jedan na asistenciju Zajeca.

Derbi na Marakani

Novinar Miro Rede prisjeća se potpuno nesvakidašnje situacije koja mu se u karijeri nije dogodila ni prije, a ni kasnije.

- Nakon derbija sa Zvezdom, Zajecu sam dao sedmicu i kad smo se vidjeli sljedeći dan, došao je do mene i pitao me da kakvu sam mu to ocjenu dao. Bio sam naviknut da mi igrači prigovaraju zbog ocjena, ali nisam to očekivao u tom trenutku od Zajeca. Onda mi je u nastavku rekao da sam mu dao previše. To govori o njegovoj skromnosti, o njegovom poštenju i njegovoj objektivnosti - kazat će Miro Rede.

Potaknuti velikom pobjedom protiv Zvezde, Dinamo odlazi u Beograd pred 100.000 navijača na Marakanu na spomenuti derbi protiv Partizana. Anton Samovojska prisjeća se kako je sve te sezone teklo perfektno što se tiče atmosfere, sve do te utakmice. U Dinamu je atmosfera bila jako dobra, a u Zagrebu perfektna, naglasit će.

- Tog dana na Marakani Dinamo je igrao fantastičnih 80 minuta i vodio 2:0 i onda to prospe. Samo je to otišlo. Bio je tu Dinamo i prevaren. Penal na Manceu nije postojao. Da je Dinamo dobio tu utakmicu, bila bi druga titula zaredom - uvjereno će Samovojska.

Zajec je tu utakmicu ostao u Zagrebu, morao je propustiti gostovanje zbog bronhitisa. Tako se još jednom dogodilo da Dinamo bez Zajeca ne uspijeva pobijediti u važnoj utakmici. No, i poslije se Dinamu nude prilike da obrani naslov jer rezultati Partizana, koji je upao u mini krizu, stalno im idu na ruku. Tomislav Mraz, tadašnji predsjednik Dinama, prisjeća se kako su tada ipak nastali veliki problemi sa sucima.

- Penala u Beogradu nije bilo, a on nam je odnio pobjedu nad Partizanom. Onda su nam za Hajduka najavili neutralnog suca iz Ljubljane, kad to ono oficir JNA Stanković koji je služio vojsku tamo u Sloveniji. Tu utakmicu nas je iskasapio. Prvo su nam poništili zbog zaleđa regularan gol Bore Cvetkovića, a onda nije sudio čisti penal na Marku Mlinariću. Na kraju je bilo 1:1, što je išlo najviše na ruku Partizanu koji je u Titogradu izgubio od Budućnosti - prisjeća se Tomislav Mraz.

Presamouvjereni Ćiro

Tu utakmicu protiv Hajduka Zajec je ponovno zbog problema s bronhitisom trebao biti van momčadi. Ipak, sjeda na klupu odakle će ga Ćiro već u 35. minuti gurnuti u igru. Par minuta kasnije poveo je jedan napad, prošao par igrača i našao slobodnog Cerina koji je ugurao loptu u praznu mrežu.

Iduće kolo Dinamo odlazi u Mostar. Tadašnji predsjednik Dinama Tomislav Mraz nehotice otkriva priču koju će kasnije potvrditi još nekoliko sugovornika - Dinamo je tu utakmicu protiv Veleža trebao odigrati neodlučeno, a ne izgubiti 3:0, a krivac je po njemu Miroslav Ćiro Blažević.

- Nakon onakve sjajne sezone prije, Ćiro je naglo zavolio biti u centru pažnje. Mi smo imali mig iz Veleža da je i nama i njima bod odličan, njima za opstanak, a nama da budemo drugi put zaredom prvaci. Kada je on to čuo, poludio je. Da, kakvi su to dogovori, da su Bajević, Marić i ostali stare rage, stare krame i da će ih on pobijediti, da nam bod ne znači ništa, da on ide na pobjedu. Uzalud smo ga nagovarali, nije htio čuti za to. Na kraju smo izgubili 3:0 od domaćina i nade za obranu naslova su nestale u vjetar - prisjeća se Tomislav Mraz.

Novinar Miro Rede tu priču je potvrdio u nevezanom razgovoru te dodao kako bi svi drugi treneri bili praktični i učinili isto, no ne i Miroslav Blažević.

- Osilio se te sezone i postao je presamouvjeren, premalo je mislio na krajnji rezultat, a previše na mogućnost svoje slave. Ti kompromisi koji su bili Dinamu nuđeni, doveli bi ga do prvog mjesta jer drugačije nije moglo - kaže Rede.

"Da sam pristao na to, imali bismo drugu titulu. Nikad nisam povrijedio sport, znao sam ako ga tu povrijedim, reći će - ni on nije čist, Bog zna kako je osvojio prvo prvenstvo. Bili smo u Mostaru, Pavlović i društvo spremili su da bude 0:0. Nama je to bilo dovoljno. Međutim, ne treba meni niko puštati. Došao mi je trener Veleža Mujić i rekao: Ćiro, daj da odigramo prijateljsku utakmicu. Odgovorio sam: Ne, ne možemo varati publiku. Otvorim vrata svlačionice, a svi igrači misle da je dogovoreno: Ako nismo u stanju s Veležom odigrati neriješeno, bez da se dogovorimo, nemamo pravo biti prvaci - i zabranim svaku povredu sporta. Izađemo na teren i završi 3:0 za Velež", ispričao je o tome medijima nakon premijere filma o sebi Miroslav Ćiro Blažević.

Nepodoban klub

Da drugačije nije moglo, misli na suce koji su i tu utakmicu oštetili Dinamo. Dapače, nakon te utakmice je Tomislav Mraz tražio izuzeće tadašnjeg suca, za sva vremena, od Fudbalskog saveza Jugoslavije.

- Sudio nam je sudac Srećković iz Srbije, sjećam ga se i dan danas. Redovito nas je prijašnjih sezona uzimao, ali na toj utakmici je radio tako prefrigano da nismo mogli izvući niti neodlučeno, a kamoli ostvariti pobjedu. On je svaki naš dolazak na 20-30 metara od domaćeg gola sudio faul, ali za nas. Nema veze što nije bilo kontakta, ali faul je bio kako se ne bi akcija razvila do neke gol prilike. Jednostavno, Dinamo je bio nepodoban klub i na taj način su se igrale igre bez granica da se spriječi naš naslov prvaka i dvostruka kruna - prisjeća se Mraz.

Velimir Zajec priča kako on, ali i ostali igrači, nisu znali ništa o takvim dogovorima, što je po njemu bilo i logično. Nitko ih nije opterećivao takvim stvarima.

- Međutim, nije mi ni danas jasno zbog čega smo tako pali u toj utakmici - prisjeća se Zajec.

U Klubu i knjižari na Giardinima

Glas Istre u suradnji s izdavačkom kućom Studio Moderna ekskluzivno objavljuje u nekoliko nedjeljnih brojeva zanimljive ulomke iz nedavno objavljene knjige "Zeko - biografija Velimira Zajeca" autora Sanjina Španovića. Hit knjiga koja je do sada prodana u više od 1.800 primjeraka može se u Istri ekskluzivno kupiti u Klubu i knjižari Giardini 2 u Puli.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum