KNJIGA O PITANJU TRSTA

FEDERICO TENCA MONTINI: Predstavljene slabije obrađene povijesne činjenice

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Naslovnica knjige

Naslovnica knjige


Riječ je o prilagodbi, publicistički oblikovanoj inačici njegovog doktorskog rada koji je obranio 2018. na dvama sveučilištima (dvojni doktorat, Zagreb i Teramo). Uskoro će izaći i hrvatski prijevod, uz predgovor prof. Tvrtka Jakovine

"La Jugoslavia e la questione di Trieste, 1945-1954" (Jugoslavija i tršćansko pitanje, 1945.-1954.) naziv je knjige autora Federica Tence Montinija, istraživača pri Odjelu za političke i društvene znanosti tršćanskog sveučilišta koji surađuje, među ostalima, i sa zagrebačkim Sveučilištem i njegovim odjelom za povijest, a koji je doprinio izdavanju knjige kod prestižnog talijanskog izdavača Il Mulino.

Kako je rekao Joža Pirjevec u predgovoru "Za razliku od nekih drugih povjesničara koji su se bavili ovim specifičnim razdobljem i pitanjem, on je imao veliku prednost, odnosno poznavanje hrvatskog jezika što mu je omogućilo da rekonstruira to delikatno povijesno razdoblje i temeljem podataka u arhivima s prostora bivše države".

Riječ je o prilagodbi, publicistički oblikovanoj inačici njegovog doktorskog rada koji je obranio 2018. na dvama sveučilištima (dvojni doktorat, Zagreb i Teramo). Uskoro će izaći i hrvatski prijevod, uz predgovor prof. Tvrtka Jakovine.

Knjiga je podijeljena u tri dijela. U prvome dijelu Tenca Montini analizira razdoblje od kraja Drugog svjetskog rata pa sve do 1948. godine. Potom u drugom je dijelu govori o odnosima Jugoslavije i zapadnog bloka nakon krize Informbiroa, a u trećem dijelu "raspravlja o dugačkim i napornim pregovorima za rješenje pitanja Trsta nakon Odluke od 8. listopada 1953. godine, kada su zapadne velesile obznanile priključenje Zone A nedefiniranog Slobodnog teritorija Trsta Italiji, što je izazvalo burne proteste u Beogradu".

Tenca Montini u svome djelu donosi slabije obrađene povijesne činjenice koje su vrlo važne za razumijevanje cjelokupne povijesti i toga razdoblja.

Pirjevec ističe da je "Trst, prije Berlina bio simbol hladnoga rata", te da "knjiga konačno zatvara tršćansko pitanje. Ono je sada promatrano iz svih mogućih točaka gledišta i istraženo u svim relevantnim arhivima".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of