ODMOR UZ KNJIGU

Dobri stari književni naslovi za plažu SVATKO IMA SVOJ FAKTOR - KNJIŽEVNI!

| Autor: Lara BAGAR

 

Na popis su uvrštene knjige koje su čitali knjižničari u posljednje vrijeme, neki skoro zaboravljeni klasici, knjige koje su nekada bile noviteti i hitovi, naslove koje su njima preporučili članovi knjižnice, knjige domaćih i stranih autora, stripovi. Ukratko - za svakoga ponešto

Ljetni mjeseci idealno su vrijeme za opuštanje uz dobru knjigu. Da bi vam olakšali potragu za kvalitetnim štivom, knjižničarke i knjižničari Gradske knjižnice i čitaonice Pula pomogli su nam u sastavljanju popisa knjiga koje preporučuju za vrele ljetne dane i noći. Na popis su uvrštene knjige koje su oni sami čitali u posljednje vrijeme, neki skoro zaboravljeni klasici, knjige koje su nekada bile noviteti i hitovi, naslove koje su njima preporučili članovi knjižnice, knjige domaćih i stranih autora, stripovi. Ukratko - za svakoga ponešto.

Podsjećamo vas da i dalje možete posuditi svoju #hrpuknjiga, pakete knjiga koje birate prema ključnim riječima te da do konca kolovoza svi zainteresirani članovi knjižnice i oni koji će to tek postati, mogu posuđivati e-knjige s platforme iBiblos. Također, popise najčitanijih knjiga, kao i noviteta na policama knjižnice, možete provjeriti u online katalogu na www.gkc-pula.hr.

ZA LJUBITELJE KRIMIĆA I TRILERA

Raymond Chandler: Dama u jezeru

Generalni direktor velike tvrtke "Gillerlain" unajmio je pouzdano privatno njuškalo Philipa Marlowea da pronađe njegovu pomalo neozbiljnu suprugu koja je posljednji put viđena na imanju u brdima, a od tada joj se zameo svaki trag.

Katherine Neville: Osmica

Radnja romana odvija se u 18. i u 20. stoljeću. Pratimo uzbudljivu potragu za dijelovima šahovske garniture koja je nekoć bila u vlasništvu Karla Velikog i bila povjerena na čuvanje opaticama jednog samostana. Šahovska garnitura krije tajnu Igre i onome tko pronikne u nju daje veliku moć.

Jeffrey Archer: Krivotvorina

Jedan od prvih zadataka Anne Petrescu, bivše zamjenice u Sothebyjevu Odsjeku za impresioniste, kao zaposlenice Feston Financea procjena je ostavštine obitelji Wentworth. Obitelj posjeduje vrijednu umjetničku zbirku u kojoj je i jedan od dvaju Van Goghovih "Autoportreta s povezanim uhom". Njezin poslodavac Bryce Fenston, bogati skorojević iz Rumunjske koji se obogatio kao perač novca diktatora Nikolaja Ceausescua i osnovao banku Fenston Finance, daje kredite za umjetnička djela, a kada klijenti ne mogu otplatiti svoje dugove, banci pripadnu vrijedna umjetnička djela. Za svoju veliku zbirku impresionista poželi i taj Van Goghov portret te ne bira načine kako bi došao do njega. Istodobno FBI istražuje tri okrutna ubojstva na trima različitim kontinentima. Žrtve su ubijene nakon što su uzele veliki zajam u Fenston Financeu.

John le Carré: Krojač Paname

Romanom o špijunima u skučenoj Panami, autor klasično hladnoratovsko okružje i kultnog Smleya zamjenjuje preko oglasa unovačenim amaterima.

ZA LJUBITELJE LJUBIĆA

Eva Heller: Ljubavna osveta

Šarmantno-ironična priča o odnosima među spolovima, ovisnosti o drugoj osobi, pitanjima ženske i muške emancipacije, ljubavi i zaljubljenosti. Naprasno napuštena od "čovjeka svog života" mlada Sibylle smišlja i provodi slatku osvetu koja joj pomaže da prevlada snagu negativnog mišljenja i vrati samopouzdanje. Lepršavo, duhovito i zabavno.

Tony Parsons: Za moju dragu

Glavni je junak Alfie Budd, tridesetčetverogodišnji učitelj engleskog jezika, koji se poslije smrti voljene supruge, vraća u London iz Hong Konga. Potpuno izgubljen, predaje engleski useljenicima i životari sve dok ne upozna Jackie Day, mladu spremačicu koja ga angažira za učitelja kako bi se jednoga dana mogla upisati na fakultet...

Frances Mayes: Pod suncem Toskane

Autoričin dnevnik o godinama provedenim u unutrašnjosti talijanske pokrajine Toskane, poslužio je kao predložak za roman u kojem šarmantno opisuje svoja toskanska zadovoljstva i sitne nedaće. Uređenjem i dogradnjom kuće, preobrazbom zapuštenog vrta preobražava se i dobiva novi smisao pomalo urušen život glavne junakinje..

Alice Ferney: Ljubavni razgovor

Roman u kojem autorica usporedno prati nekoliko ljubavnih i životnih parova: neki od njih preljubnici su ili ljubavnici, neki su bračni parovi. Izrazom koji često doseže poetski uzlet, ona dočarava njihove zanose, žudnju i strast, istančanost uzajamnih osjećaja, ali i strahove koji ih prate, razočaranja, te svu tajnovitost i zagonetnost muško-ženskih odnosa.

Amanda Quick: Ljubavna veza

Jedan "starinski" ljubavni roman. Charlotte je siromašna jer je njezin očuh prokockao svu imovinu. Nekim čudnim poslovima Charlotte dođe do imetka koji osigurava pristojan život njoj i njezinoj sestri. No za daljnji posao treba joj novi pomoćnik, dovoljno smion da je prati u njezinim avanturama.

Colleen McCullough: Dodir

Uspješna kombinacija ljubavne priče i obiteljske sage, prepuna tragedija, patosa, strasti i povijesnih opisa. Roman se može čitati kao povijesni u kojemu se vješto isprepleću životne priče troje likova.

Lawrence Durrell: Justine

Prvi roman iz "Aleksandrijskog kvarteta" rekonstruira u svim mogućim nijansama bezbrojne titraje i zamahe Darleyeve strasti prema Justine, židovskoj ljepotici, te njegovu vezu s Melissom, prostitutkom i plesačicom u kabareu.

Santa Montefiore: Kraljevstvo uspomena

Odrasla je na obiteljskom ranču Santa Catalina nasred pampe u istočnoj Argentini u brojnoj obitelji Solanas. Veliki dio života obitelji, osim svakodnevnih poslova, vrti se i oko polo utakmica. I svojeglava i razmažena Sofija, miljenica obitelji, uspješna je u tom sportu, ali je on "muški sport". U šesnaestoj se godini zaljubi u nekoga koga nije smjela...

ROMANSIRANE BIOGRAFIJE

Michael Cunningham: Sati

Svojevrstan homage Virginiji Woolf. U ovom nagrađivanom romanu Cunningham na profinjen način miješa stvarne činjenice iz života velike umjetnice, hrabro nagađa njezin skriveni svijet i pozadinu njezina najpoznatijeg romana "Gospođa Dalloway" (radni naslov "Sati").

Paula McLain: Gospođa Hemingway

Da bi napisala ovaj roman o braku Ernesta Hemingwaya i njegove prve supruge Hadley Richardson, autorica je istražila njihove biografije, pisma i Hemingwayeve novele. Pozadina te bolne priče o ljubavi i izdaji Pariz je dvadesetih godina dvadesetog stoljeća.

Elena Poniatowska: Leonora

Ova romansirana biografija pripovijeda životnu priču Leonore Carrington, velike nadrealističke slikarice i spisateljice, čiji su ekscentrični karakter i umjetnički dar privlačili pažnju javnosti, ali i svih značajnijih umjetnika nadrealizma u 20. stoljeću.

    Stefan Zweig: Nietzsche

    Zweigowa biografska skica prilog je brojnim monografijama o životu i djelu velikog njemačkog filozofa Friedricha Nietzchea.

    Anchee Min: Biser Kine

    Ugledna kineska spisateljica ovu je knjigu posvetila američkoj književnici i dobitnici Nobelove nagrade Pearl Buck čije je knjige otkrila tek nakon što je emigrirala u Sjedinjene Američke Države 1995., jer su u Kini bile zabranjene. Romanisirana priča o slavnoj spisateljici.

    HRVATSKI PISCI

    Merita Arslani: Anđeli će samo zaspati

    Katarina je samopouzdana mlada žena kojoj je svega trideset godina, koja radi i živi u Zagrebu. Nezadovoljna vezom u kojoj se nalazi, prekida s dečkom, a u isto vrijeme Danijel, njezin anđeo čuvar, dobiva zadatak priopćiti joj kako će za najviše tri mjeseca umrijeti. Nakon prvotne zbunjenosti od susreta s anđelima i svijetom u kojem će živjeti nakon smrti, Katarina iskorištava preostalo joj vrijeme kako bi sagledala što je sve prošla u životu.

    Ivo Brešan: Ispovijedi nekarakternog čovjeka

    Glavni junak romana, Fabricije Viskov, rođen 1918. u nekom malom mjestu kraj Šibenika uvjeren je da je čvrst i pouzdan karakter samo fikcija koja se u stvarnom životu ne može održati. Vođen takvom životnom mudrošću, Brešanov junak skače iz pustolovine u pustolovinu, redovito zainteresiran isključivo za vlastitu korist, a posve ravnodušan prema velikim povijesnim događajima oko njega.

    Vlado Bulić: Putovanje u srce hrvatskoga sna

    Roman je ispripovijedan kroz osam priča-poglavlja koja obuhvaćaju jedan mlad, još nedovršen život u kojemu se već steklo civilizacijsko iskustvo dugo nekoliko stoljeća, do raspada i stvaranja novog identiteta u cyber-svemiru.

    Slađana Bukovac: Putnici

    Roman o mladoj ženi koja, za vrijeme ljetne stipendije u Parizu, susreće lijepog plavokosog Šveđanina s kojim se upušta u svojevrsnu ljubavnu vezu. Međutim, ona mu zapravo pripovijeda o svojim prijašnjim nesretnim vezama, te o pravoj i zapravo jedinoj ljubavi svojega života, emocionalno hladnome i zagonetnom muškarcu Sergeju.

    Vlatko Ivandić: Ljubavne priče iz grada kraj mora

    U petnaest priča naslovljenih ženskim imenom i jednom muškim (koja sve na kraju povezuje), autor priča priče koje se jednostavno, svakodnevno, kompleksno, višeznačno, i uvijek nevjerojatno napeto i nepredvidljivo odvijaju u emocionalnom mikrosvijetu između žene i muškarca.

    Krešimir Pintarić: Ljubav je sve

    Prvi roman mladog autora jednostavna je priča. Izuzetnim stilom, dopadljivim dijalogom i vrckavim humorom uspio je vječitu temu ljubavi pretočiti u stranice o svakodnevici u kojoj čitatelji nerijetko mogu vidjeti sebe ili svoje bližnje.

    Roman Simić: U što se zaljubljujemo

    Prepoznatljivim likovima unutar vrlo životnih obrazaca hrvatske svakodnevice, bez izlaza iz svojih bremenitih emocionalnih obrazaca, upravo se šutnja ukazuje kao jedina moguća premosnica iz "teškog u lakše", postajući tvrđavom u kojoj jednom ulovljena emocija ostaje zatočena zauvijek...

    Povezane vijesti


    Podijeli: Facebook Twiter