VEČER DIJALEKTALNE POEZIJE

CA ČITAŠ: Ljubav, zavičaj, obitelj i rudarenje na cakavici

| Autor: Branko BIOČIĆ
Nadahnuti Daniel Načinović

Nadahnuti Daniel Načinović


U organizaciji Udruge žena Mendula u partnerstvu s Udrugom Mediteranski kiparski simpozij a povodom blagdana Svete Ane prekjučer je u Svetom Martinu održana književno-pjesnička večer na cakavici u sklopu projekta "CA ČITAŠ" kojeg financijski podupire Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Večer je izvodeći na harmonici pjesmu "Facol" otvorio Franko Kalac a zatim je kao prva pjesnikinja u nizu nastupila pjesnikinja Đulia Miletić koja je na labinskoj cakavici recitirala svoju pjesmu "Lepa je Istra". Gost je bio i nagrađivani pjesnik Daniel Načinović, Labinjan s pulskom adresom koji je rođen u obližnjem Vinežu. Daniel Načinović jedan je od najistaknutijih suvremenih hrvatskih književnika srednje generacije i jedan od vodećih poeta istarskog književnog kruga. Bavi se i ilustracijom, slikarstvom i glazbom ali ovoga puta nije sa sobom ponio gitaru. Međutim u Svetom Martinu izveo je pravi mali poetski show koji je pokupio ovacije publike pa se Načinović morao vratiti i na bis kako bi izveo još jednu svoju pjesmu na labinskoj cakavici, ovoga puta posvećenu istarskim Amerikancima koji kada stignu u New York ne izlaze iz njega.

U programu ove lijepe ljetne večeri ispunjene svirkom i pjesmama na cakavici posvećenih zavičaju, obitelji, ljubavi, rudniku, Svetoj Ani i Marijama, sreći i nesreći sudjelovali su još   književnici i pjesnici, promotori cakavice, Neda Milenkovski, Josip Pino Klarić iz Gračišća, Mladen Bastijanić, Gracijela Putina, Zdenka Načinović, Teodor Gobo, Ornela Gergorić, Nevia Kožljan, Silvija Faraguna, Branko Vlačić i Bruna Gobo uz glazbenu pratnju Morisa Gržana, Dina Peruške i Iana Mikuljana. Kroz program je, također na labinjonskoj cakavici, vodila Loredana Ružić Modrušan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom