NOVI ROMAN DAMIRA D. OCWIRKA

BIRANO DRUŠTVO: Višeslojni roman o društvu uz različite mogućnosti čitanja

"Birano društvo" pogled je na društvo općenito, (ne)birano iz autorove perspektive, gdje ima elemenata krimića, psihološkog romana, misaone proze i gdje je prisutno jako puno likova

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Damir D. Ocwirk

Damir D. Ocwirk


Prvi roman pulskog autora Damira D. Ocwirka naslovljen "Birano društvo", objavila je izdavačka kuća Das wort iz Slavonskog Broda.

Ocwirk (ranije Ocvirk) piše poeziju, prozne uratke, a sada se prvi put okušao u pisanju romana koji je definirao višeslojnim u kojem je "slučajna bilo koja sličnost s mjestima, događajima i stvarnim osobama".

Važna odrednica njegovog dosadašnjeg stvaralaštva oduvijek je bila satiričan ton, ironija, a premda se, sudeći po njegovom dosadašnjem stvaralaštvu moglo učiniti da najbolje funkcionira s kratkim formama, gdje najbolje uspijeva sažeti svoju misao, ovoga se puta predstavio romanom učinivši iskorak iz njegove dosadašnje "sigurne zone".

Naslovnica romana

Vidljivo je da puno toga zaokuplja njegovu misao, a ovaj roman teško da bi se mogao "ukalupiti", ili odrediti kroz jedan određeni žanr, budući da sadrži elemente nekoliko različitih žanrova.

"Birano društvo" pogled je na društvo općenito, (ne)birano iz autorove perspektive, gdje ima elemenata krimića, psihološkog romana, misaone proze i gdje je prisutno jako puno likova.

Prisutno je toliko likova da se nekada teže prati tijek radnje, no to je, čini se, upravo i bila autorova nakana, da uvođenjem tih silnih likova želi stvoriti "koralni" roman uz različite (su)odnose i (među)odnose među tim likovima tako da ponekad ne znamo tko je kome što.

Njegov smisao za humor, pa i za crni humor, ali i svojevrsni socijalni senzibilitet, sve je to ispričano iz trećeg lica. Događaji se razmotavaju malo po malo, možda i nikada do kraja, i sve je pitanje tonova, gradacija, nijansi, gdje pokazuje vještinu u pripovijedanju, ali i gdje ironija, kao i satira, nerijetko preuzimaju primat.

"Primjer odmjerenog humora i karikature proteže se kroz cijelo djelo u kom pisac radnju gradi pripovijedanjem, čestim dijalozima uz nešto rjeđe monologe te povremenim šturim opisima naglašavajući karakterno svakog lika do u detalj, ne bi li ga što pedantnije smjestio u kontekst", napisala je u pogovoru Marija Mišić.

Radnja je nerijetko zamršena, upravo da bi autor prikazao i pokazao složenost međuljudskih odnosa, uvijek kroz dozu mudrosti, gdje se predstavlja na neki način i kao društveni analitičar, jer roman je u biti i društveni, kronika jednoga društva kroz jedno vrijeme.

"Upravo prema strukturi moglo bi se reći kako je roman prema integraciji roman lika, između ostalog, jer se temelji na jednom liku koji je nositelj radnje u cijelosti uz još nekoliko međusobno povezanih aktera", naglasila je Mišić.

Damir D. Ocwirk po struci se bavio ekonomijom, a piše već niz godina. Za svoje je radove dobio razne nagrade i priznanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum