U Puli od 20. do 26. svibnja

Monte Librić: Mitološka bića Istre kao glavna tema

| Autor: Vanesa Begić
(Arhiva Monte Librića)

(Arhiva Monte Librića)


Mitološka bića Istre i njihov život u istarskim kaštelima oživjet će u punom sjaju kroz bajkovitu temu i više od 70 programa 17. Monte Librića – Festivala dječje knjige, koji će se održati od 20. do 26. svibnja u pulskoj Zajednici Talijana – Circolu. Monte Librić u svom ovogodišnjem izdanju – najmlađoj, dječjoj publici u čast - ulazi u samo srce Istre, njenu narodnu predaju, legende i mitove o vilama, štrigama i štrigunima, divovima, krsnicima, orku, macmolićima… Tradicionalno, i na ovogodišnjem Libriću posjetitelje tijekom sedam svibanjskih dana od 8 do 20 sati dočekuju omiljeni dječji programi: Piknik s autorom, Maštolov, Librofonia, Libić Teatrino, Galerijica, Storytelling, Priča za laku noć, Librić po našu, Libraonice i brojne druge kreativne radionice. Mitološka bića Istre "stanovat će" u svim Librić-pričama, pričaonicama, radionicama, književnim promocijama, gostovati na koncertima, izložbama, performansima, slušaonicama, ali i penjaonicama. U Circolo se, naime, među mnoštvo knjiga, vraća velika penjačka stijena, a središnje mjesto brojnih kreativnih i maštovitih programskih događanja 17. Monte Librića bit će pozornica koju je oblikovao osebujni umjetnik Zdenko Bašić.

- Inspiraciju za ovaj Librić crpili smo iz njegove ilustrirane knjige 'Čarobna Istra – skrivene tajne istarskih gradina'', čija će atmosfera na naš festival donijeti duh vremena u kojima su mitovi stvarani. Ovogodišnja tema Librića – 'Mitološka bića Istre' – čestitka je i obljetničkom 30. Sajmu knjige u Istri - u čijem je okrilju 'rođen' Librić - a koji ove godine slavi mikrokozmos Istre, priča Slavica Ćurković, direktorica Monte Librića. Najavljuje i da će program 17. Monte Librića svaki dan biti posvećen jednom mitološkom biću Istre. Tako će iz bogate baštinske riznice Istre Librić ugostiti štrige i štrigune.

- Kako su gradile Divić-grad, kojeg danas znamo kao pulsku Arenu, i kako su nastali Brijuni djeci će objasniti planinske vile s Učke. Iz Motovuna stiže najslavniji istarski div Veli Jože, čiji potomci, kažu, i danas žive u istarskim šumama. Gorostasni div Dragonja ispričat će priču o tome kako je spasio Pazin i otkriti tajnu kako se iz pazinske jame podno kaštela može stići sve do središta zemlje. Na Libriću će se skrivati macmolić: maleno, na oko simpatično stvorenje, koje nosi crvenu kapicu i "skriva svoje dlakave ruke i mačje kandže". Macmolić će predstaviti Kršan, kaštel čija starost do danas nije ustanovljena, ali se zna da je tu pronađen Istarski razvod. Arhitektura, povijest, geografija ali morfologija istarskog prostora, njene gradine, kašteli, rijeke, kanjoni, jame, škulje, bajkovita mitološka bića, legende i narodna predaja bit će inspiracija za nove priče i maštanja koja će nastajati na 17. Libriću. Sve to događat će se u okružju mnoštva knjiga namijenjenih najmlađima. Jer oko osebujne arhitekture Istre i njene mitologije oblikovali smo i naše ovogodišnje festivalske programe poticaja za čitanje. Librić od svojih početaka njeguje suradnju s pulskim osnovnim školama, Sveučilištem Jurja Dobrile te knjižničarkama Pule i Istre, a ove godine ta je suradnja još čvršća. Posebno nas raduje što će se u naše Libraonice, koje vode studenti Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile, uključiti i knjižničarke iz Pule i Istre, koje će zajedno s učenicima čitati priče o mitološkim bićima Istre, kaže Slavica Ćurković.

Najavljuje i otvaranje izložbe radova učenika Osnovne škole Tone Peruška "Mitološka bića Istre" kojima je inspiracija bila ovogodišnja tema Librića. Učenički radovi nastali su u sklopu zavičajne nastave na likovnoj i tehničkoj grupi pod mentorstvom učiteljica Mirjane Konta i Natalie Carraro, a moći će ih vidjeti publika u Circolu u Galerijici Monte Librića od 20. do 26. svibnja.

Tijekom 17. Librića djeca će kroz brojne kreativne radionice moći kreirati svoja vlastita mitološka bića za koje će ideje moći dobiti i kroz slušanje priča, kazališne predstave, magične performanse te druge programe.

Organizatori 17. Librića s ponosom najavljuju predstavljanje čak 16 najnovijih izdanja za djecu i mlade koja u Pulu donosi 20 eminentnih autora iz Hrvatske i inozemstva.

- I ove godine ustrajemo na dvojezičnosti: upravo u suradnji sa Zajednicom Talijana Pula u sklopu programa 'Più che una storia' i na 17. Libriću pričat ćemo i čitati priče na talijanskom jeziku, a u goste nam dolaze i talijanski autori. Bez obzira na brojne novosti kojima svake godine obogaćujemo naš program Monte Librića, cilj je uvijek isti: pomoći djeci da postanu prvo mali, pa onda i veliki čitatelji i čitateljice. Naoružajmo se znatiželjom i uđimo u zemlju mitova i fantazija, poziva Slavica Ćurković na 17. Monte Librić.

Tradicionalno, i ovogodišnji Monte Librić donosi bogat prodajni dio te će u Circolu biti izloženo oko četiri tisuće naslova slikovnica i knjiga za djecu i mlade koji će biti ponuđeni publici po posebno povoljnim cijenama.

Sve informacije o programima i gostima 17. Monte Librića moguće je pratiti na web-stranici https://www.montelibric.hr, te društvenim mrežama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter