PULSKI DANI ESEJA

Nagrada "Zvane Črnja" Dragutinu Lučiću Luceu

| Autor: Vanesa Begić
Dragutin Lučić Luce i Hrvojka Mihanović-Salopek (Snimio Milivoj Mijošek)

Dragutin Lučić Luce i Hrvojka Mihanović-Salopek (Snimio Milivoj Mijošek)


Ovogodišnji Pulski dani eseja s temom "Književnost i filozofija, filozofija i književnost" otvoreni su u petak u prostorima Kluba hrvatskih književnika "Dr. Ljubica Ivezić", sjedištu Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika u staroj tiskari.

Kao i svake godine, i ovogodišnje je izdanje započelo dodjelom Nagrade "Zvane Črnja" za 2023. godinu, za najbolju knjigu eseja objavljenu između dva izdanja Pulskih dana eseja.

Manifestacija se održava tijekom petka i subote u središtu Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika (Snimio Milivoj Mijošek)Manifestacija se održava tijekom petka i subote u središtu Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika (Snimio Milivoj Mijošek)

Prosudbeno povjerenstvo za Nagradu "Zvane Črnja" za najbolju knjigu ogleda u jednogodišnjem razdoblju, u sastavu dr. sc. Davor Šalat, predsjednik, te Livija Reškovac i Siniša Matasović, članovi, ustanovilo je da je na natječaj pristiglo šesnaest naslova u izdanju deset hrvatskih nakladnika, od kojih dvije knjige vremenom objavljivanja nisu zadovoljile uvjete natječaja. Povjerenstvo se u ocjenjivanju knjiga vodilo dvama kriterijima: žanrovskim karakteristikama pojedinih knjiga koje su trebale odgovarati ogledu, odnosno eseju, i to u smislu visokog stupnja strukturalne prilagodljivosti koja mu je svojstvena, te estetskoj, odnosno književno-spoznajnoj vrijednosti tih knjiga.

Nagradu je dobila knjiga Dragutina Lučića Lucea "Niti-Niti", a riječ je o knjizi podnaslovljenoj "poetsko-filozofijski eseji i studije", koja sadrži sedam tematski, spoznajno i diskursno povezanih eseja.

- To knjigu čini pažljivo osmišljenom cjelinom koja se udaljuje od koncepta međusobno raznorodnih ogleda, objedinjenih jedino istim autorom i voluntarističkom motivacijom da stvaranje "zbirke" eseja nadjača logiku njihove međusobne tematske uvezanosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter