KNJIGOM DO MIRA

Vesna Teršelič: Što ćete poduzeti ako u vašoj zgradi čujete viku, plač i čujete da je nekome potrebna pomoć?

| Autor: Vanesa Begić
(Snimila Vanesa Begić)

(Snimila Vanesa Begić)


Projekt Društva bibliotekara Istre Tjedan istarskih knjižnica posvećen je ove godine promicanju tolerancije, nenasilja, mirnom rješavanju poteškoća i postizanju mira u najširoj formulaciji, a odvija od 18. do 22. rujna pod sloganom Knjigom od mira.

Tim je povodom dugogodišnja mirovna aktivistkinja Vesna Teršelič održala predavanje »Mirovni aktivizam« na Međunarodni dan mira u Sveučilišnoj knjižnici u Puli.

Humanizam

Nakon pozdravnih riječi i sugestivnog uvoda Nives Franić, knjižničarke iz Sveučilišne knjižnice, Teršelič je temu predstavila na puno širi način: govorila je o miru i nemiru u nama, o povećanju broja samoubojstva, o vršnjačkom nasilju, mirovnom aktivizmu, o tome što se može napraviti kao odgovor na nasilje, o svim mogućim angažmanima vezano za tu problematiku.

- Što ćete poduzeti ako u vašoj zgradi čujete viku, plač, odnosno da je nekome potrebna pomoć, podrška, kako ćete postupati?, postavila je pitanje Vesna Teršelič govoreći pri tome o raznim vrstama nasilja, na užoj, obiteljskoj razini te na nacionalnoj, svjetskoj.

Bilo je govora o migrantima, ratovima, humanizmu općenito, o tome kako progovoriti o svemu onome što se dešava oko nas, SOS telefonima, volonterskim angažmanima, činjenici da broj ubijenih žena nažalost ne pada, nego raste, kao i o antiratnoj kampanji.

Unutarnji mir

Cilj postavljanja pojma mira u središte aktivnosti koje će se organizirati u istarskim knjižnicama je razvijanje svijesti o posljedicama konflikata za pojedince, skupine i društvo, promišljanje o načinima postizanja unutarnjeg mira, uočavanje važnosti uloge beletristike u izgradnji sebe, a pritom i unutarnjeg mira, poticanje učenika i studenata na mirno rješavanje međusobnih sukoba, prepoznavanje antiratne književnosti koja nas navodi na dodatna promišljanja o svemu što rat ostavlja za sobom. Jedan od ciljeva je i predstavljanje literature i održavanje predavanja iz različitih područja znanosti kojima je poveznica mir.

Vesna Teršelič voditeljica je Documente, centra za suočavanje s prošlošću, a u svom se dugogodišnjem aktivističkom radu bavila i obrazovanjem za utopiju, odnosno obrazovanjem za stvaranjem samostalnog slobodnog kreativnog člana društva koji kritički preispituje postojeće stanje i traga za mogućnosti uspostavljanja društva u kojem se ne poništavaju humanističke vrijednosti niti drugi čovjek.

Angažirano i u Bujama

I Pučko otvoreno učilište Buje uključilo se u obilježavanje Tjedna istarskih knjižnica. Tako je početkom tjedna Goran Božičević održao u vijećnici POU-a Buje predavanje na temu »Zašto nas nisu učili graditi mir?«. Razgovaralo se o miru i mirovnom radu, o prevenciji nasilja i nenasilnom rješavanju sukoba. Otvorena su, između ostalog pitanja: Zašto ne znamo? Bojimo li se budućnosti i rata? Što možemo učiniti sada?

Sinoć je na istom mjestu na programu bilo predstavljanje knjiga Milanke Marić pod nazivom »Prekinuta priča«.

Također, tijekom Tjedna istarskih knjižnica moguć je upis u Gradsku knjižnicu Buje uz 50 posto popusta i besplatan upis za prvašiće.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum