KUĆA ZA PISCE

Nakon Zorana Žmirića u Hiži od besid stvara splitska autorica Marija Andrijašević

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Susret sa Zoranom Žmirićem u Kući za pisce (Foto: Kuća za pisce)

Susret sa Zoranom Žmirićem u Kući za pisce (Foto: Kuća za pisce)


Bogat program Kuće za pisce – Hiže od besid u Pazinu i u narednim mjesecima najavljuje Iva Ciceran, ravnateljica Gradske knjižnice Pazin, koja organizira i rad ove važne institucije. Od njenog otvaranja, 2009. godine, u Kući za pisce ponad Pazinske jame stvarali su brojni autori koje se bave književnim stvaralaštvom u Hrvatskoj i inozemstvu. Tako je u veljači u Kući za pisce boravio riječki pisac Zoran Žmirić.

Snimke razgovora s autorima i na Facebooku

- Da je riječ o miljeniku pazinske čitateljske publike bilo je vidljivo jer se u Kući za pisce tražilo mjesto više tijekom druženja s publikom. Tijekom boravka u Pazinu Zoran Žmirić je radio na novom romanu kojeg željno iščekujemo pročitati, ističe Iva Ciceran te najavljuje da je naredno književno druženje planirano u utorak 21. ožujka u 18 sati, a gošća je splitska autorica Marija Andrijašević koja trenutno boravi u Pazinu.

- Publika će, između ostalog, imati prilike saznati na čemu trenutno autorica radi i hoće li se Pazin i Istra naći u nekoj budućoj priči, kaže Iva Ciceran.

Ističe i da je do kraja godine planirano još nekoliko stipendijskih boravaka i književnih druženja s budućim gostima, a to su Leona Stahlmann, Emina Žuna, Nikola Nikolić, Tanja Stupar Trifunović, Igor Ivko i Marija Pavlović. Osim njih, u Kući za pisce će boraviti i publici se predstaviti i dobitnica Nagrade BOOKtiga Marilena Dužman.

Važna je i vijest da svi oni koji iz bilo kojeg razloga nisu u mogućnosti stići na predstavljanja autora u Pazin snimke razgovora s autorima i autoricama mogu pogledati na facebook stranici Kuće za pisce.

Mapiranje Pazina i Istre na književnoj karti

- Osnivanjem Kuće za pisce postavljen je organizacijski temelj za razvoj novih modela i modaliteta književnog života u Istri i Hrvatskoj. Riječ je, naime, o bitnom koraku naprijed u razvoju "infrastrukture" hrvatskog književnog prostora, a još više o otvaranju tog prostora za međunarodnu suradnju i dijalog. Od svog otvaranja namijenjena osobama koje se književnim stvaralaštvom bave općenito, od samih autora, prozaika, pjesnika i dramskih pisaca, do prevoditelja, teoretičara, povjesničara književnosti, publicista ili književnih znanstvenika. Programom rada predviđena su gostovanja nekih aktualnijih i publici poznatijih imena u Hrvatskoj, kako bi se privukla publika na njihova javna čitanja i razgovore. Cilj je, svakako, ugostiti i manje poznate, ali isto tako kvalitetne autore. Kroz boravak u Kući i stipendijske boravke planira se ugošćivanje stranih autora, ali i poticanje hrvatskih autora na sudjelovanje u sličnim programima i projektima u regiji, objašnjava Iva Ciceran te ističe da "boravak u pazinskoj Kući za pisce gostima pruža mir i inspiraciju za kreativan rad, pisanje, prevođenje, uređivanje, istraživanje…, a zahvaljujući tome Pazin i Istra često se nađu kao lokacije na kojima gosti smještaju radnju svojih djela te doprinose mapiranju Pazina i Istre na književnoj karti."

Ciceran podsjeća da je od otvaranja u studenome 2009. godine Kuća za pisce ugostila u Pazinu 96 autora i autorica iz dvadesetak zemalja (Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije, Makedonije, Bugarske, Ukrajine, Italije, Njemačke, SAD-a, Austrije, Australije, Novog Zelanda). Tijekom 2023. godine planirano je osam stipendijskih boravaka pa će do kraja godine broj autora i autorica koji su u noj boravili biti 104, kaže Iva Ciceran.

Podsjeća i da je u sklopu programa rada Kuće za pisce, od 2012. godine pokrenuta godišnja književna nagrada Istarske županije "Edo Budiša" koja se dodjeljuje u spomen na rovinjskog književnika Eda Budišu (1958. – 1984.), čije je djelo unatoč preranoj smrti ostavilo snažno i prepoznatljivo nasljeđe u istarskoj i hrvatskoj književnosti, pogotovo u kratkim pripovjedačkim formama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of